Juno Blom (L) siktar mot riksdagen

Samhället måste behandla alla barn lika och vi måste våga ifrågasätta andra vuxna om vi tror att ett barn kan fara illa. Det säger Juno Blom, riksdagskandidat för Liberalerna i Östergötland

Juno Blom Maria Arnholm kampanjade i Linköipng och fick sällskap av Linköpingsliberalerna (längst till vänster) Johan Thorén och (längst till höger) Karin Granbom Ellison.

Juno Blom Maria Arnholm kampanjade i Linköipng och fick sällskap av Linköpingsliberalerna (längst till vänster) Johan Thorén och (längst till höger) Karin Granbom Ellison.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-08-31 19:47

Juno Blom är för många ett känt namn. Under många år har hon arbetat med frågor kring hedersförtryck och hedersrelaterat våld vid Länsstyrelsen i Östergötland. Just nu kampanjar hon i länet för Liberalerna i hopp om en riksdagsplats efter höstens val. Med henne på kampanjturnén finns Maria Arnholm, Liberalernas partisekreterare och före detta jämställdhetsminister.

– Juno väckte min kunskap och förståelse, och därmed också, engagemang för frågor kring hedersförtryck. Till skillnad från många politiker så förenar Juno Blom stark kunskap och starkt driv. Nu vill hon ta steget och ta ansvar för att de här frågorna uppmärksammas, säger Maria Arnholm.

Det Juno Blom och Liberalerna vill ha – bland annat – är en nationell strategi mot våld mot barn – med tydligt hedersperspektiv.

– En särskild risk för just de barnen är det runt dem ofta finns ett kollektiv som stöder förövarnas rätt att agera som de gör.

Ett annat steg är att förändra perspektivet när det kommer till våld mot barn. Då är barn ett brottsoffer och den som utövar våldet är en gärningsperson, oavsett om det är en familjemedlem, påpekar hon.

Blom vill också totalförbjuda barnäktenskap, även om partnerna var gifta när de kom till Sverige.

– Skälet är enkelt. Alla barn i Sverige ska behandlas lika.

Tillsammans med Liberalerna föreslår hon en rad andra förändringar, som att släktingar inte ska kunna upphäva ett barns svenska medborgarskap. Hon tycker också att socialtjänsten ska ges rätten att utfärda utreseförbud för ett barn om man misstänker könsstympning eller giftermål.

I det sammanhanget kan nämnas att förra året saknades 17 flickor när skolorna i länet började efter sommarlovet. I år är den siffran 39. Flickorna har ickesvensk bakgrund och är i högstadie- och gymnasieålder.

'

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!