Jensen startar grundskola mitt i stan

Jensen öppnar grundskola mitt inne i Linköping. På samma ställe – Sankt Larsgatan – där man driver gymnasium.

I höst startar två klasser i gyundskolan i samma lokaler som Jensen nu bedriver gymnasium.

I höst startar två klasser i gyundskolan i samma lokaler som Jensen nu bedriver gymnasium.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-07-02 15:00

Sedan 2011 har Jensen haft ett tillstånd att starta en grundskola. Men det är nu som tiden har känts mogen, enligt Mats Rosén, affärsområdeschef för grundskolan inom Jensen education.

Till höstterminen drar utbildningsföretaget igång en klass 6 och en klass 7. Tanken är att det på sikt blir en 6-9 skola.

Anledningen till att det dröjt så många år innan en grundskoleetablering faktiskt blir av, sägs bero på att företaget letat rätt lokaler.

– Nu var det rätt läge och vi startar tillsammans med vårt gymnasium, och har en dialog med fastighetsägare om större lokaler längre fram, säger Mats Rosén.

Att det än så länge är relativt få elever som sökt beror på att man kom igång sent med processen. Men alla tjänster utom en är tillsatta, enligt Mats Rosén.

– Vi jobbar för att växa och det finns planer på en skola också för yngre elever, säger han.

Har diskussionen om vinst och friskolor påverkat lusten att söka till er?

– Nej, det verkar inte så när vi tittar på söktrycket generellt. Vi märker inte det, vare sig hos elever eller hos de som vill jobba hos oss. Men självklart kan det påverka oss längre fram.

I Linköping finns det en rad friskolor, de flesta inom gymnasiet. Kommunen i sig har ingen talan i beslutet om en friskola ska få etablera sig eller inte. Det är Skolinspektionen som avgör det. Barn- och ungdomsnämndens ordförande Jakob Björneke (S) har inga synpunkter på etableringen.

– Vi behöver fler platser i grundskolan och jag hoppas att de kommer att bedriva en bra verksamhet, säger han.

Från nämndens håll ser man positivt på fler grundskoleplatser – så länge som utföraren är seriös. Samtidigt är man mån om att en etablering inte ska öka på segregationen i Linköping.

Hur segregationen påverkas, eller inte, av etableringen är svårt att säga i nuläget. Tiden får utvisa.

Hur påverkas synen på friskolor i Linköping av diskussionen om ja eller nej till vinstuttag?

– Det viktiga för min del som företrädare för Linköpingsborna är att de som vill komma hit och driva skola gör det för att de är besjälade av det och inte av att göra snabba klipp. Håller man med om det så är man välkommen hit, säger Jakob Björneke.

Jensen driver sedan tidigare grundskola på sex orter. Linköping blir den sjunde och nästa år blir Norrköping den åttonde kommunen.

Den äldsta av Jensens grundskolor finns i Uppsala där den startade 2010.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!