Horse Show i Linköping i sommar

En ny Horse Show kommer att anordnas i Östergötland i sommar. På Staby gård ridcenter i Linköping blir det hopptävlingar för alltifrån amatörryttare till elit. Dessutom blir det upplevelser för besökarna i form av bland annat kändishoppning.

Sofia Bengtsson ser fram emot sommarens tävlingar på gården. Foto: Carolina Fransson

Sofia Bengtsson ser fram emot sommarens tävlingar på gården. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Linköping2018-04-27 14:00

Sofia Bengtsberg är initiativtagare bakom Linköping Horse Show som kommer att vara på Staby gård ridcenter, med Norsholms ryttarförening som arrangörsklubb, mellan den 27 juli och 5 augusti i sommar. Linköping Horse Show har vuxit fram genom åren. 2006 köpte Sofia och hennes man, som båda har bakgrund som restaurangägare, Staby gård. När de sålde sin restaurang såg de sin chans att starta upp något nytt. Vid den tidpunkten tävlade Sofia på internationell nivå inom fälttävlan och hon saknade en träningsanläggning för tävlingsryttare. Det har paret nu skapat på gården. Här finns i dag också en veterinärklinik, en hovslagarsmedja, echoterapeut och tränare. Många ryttare kommer hit och rider regelbundet.

- Några ambitioner om att anordna tävlingar hade jag inte i början, men 2016 fick vi förfrågan från Kimstad ryttarförening om att vara med och arrangera nationella dressyrtävlingar för Lövsta future challenge. Jag tänkte att vi testar, och det gick jättebra!

Internationell feeling

2017 arrangerades nya dressyrtävlingar och så blir det även i år, några veckor efter Linköping Horse Show. I höstas kände hon att hon ville utveckla det till hopptävlingar på gården också. Hon fick med sig vännen och kollegan Ann Andersson, som arbetat med liknande event inom tidigare, som medarrangör och tillsammans började de planera för tävlingarna som nu blivit Linköping Horse Show.

- Vi ville ha en tävling med internationell feeling från lätt till svår klass. Vi vill kunna erbjuda de ryttarna som är på lite lägre nivå att rida på en mer arenaliknande bana, säger hon, och berättar att de har köpt in läktare från Folkungavallen som de kommer att sätta upp på tävlingsbanan.

Internationell banbyggare

Den internationella banbyggarenElio Travagliati som är behörig att bygga banor under större mästerskap som OS och VM kommer att vara banbyggare under Linköping Horse Show.

- Vi tycker att det är jätteroligt att nu låta de ryttare som kommer hit får rida på hans banor. Vi har jättebra banbyggare här i Sverige och i Östergötland, men vi ville ha en internationell feeling och testa något nytt, säger hon.

Allt kommer att finnas nära för ryttarna på tävlingsområdet.

- På många tävlingar har man hästtransporterna på en plats och så får man gå långt till tävlingsområdet. Här är allt nära. Vi har anlagt en jättestor parkering där vi kommer att sätta upp stallarna med en hård yta så att man slipper stå i lera. Vi ska göra en bekväm tävling, och de som kommer hit i år ska vilja komma tillbaka nästa år. Det ska vara en tävling och mötesplats, säger hon.

Kändishoppning

Men Linköping Horse Show kommer att bli långt i från bara för de tävlande och de insatta i sporten, framhåller hon.

- Det blir massor av aktiviteter och happenings, inte bara för hästpubliken, lovar hon.

Hon berättar att det bland annat kommer att anordnas en kändishoppning där Magnus Bäcklund är en av dem som kommer att rida.

Tanken är att showen ska bli återkommande varje sommar.

- Jag hoppas att Linköpingspubliken kommer att uppskatta tävlingen, och även att det kommer mycket publik från Norrköping och orterna runtomkring. Det ska bli en riktigt rolig vecka, säger Sofia.

Folkungavallens gamla läktare kommer till användning igen. Foto: Carolina Fransson
Folkungavallens gamla läktare kommer till användning igen. Foto: Carolina Fransson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!