Centerpartiet utlovar mer pengar

Närodlad politik, så kallar Centern de tankar som ligger bakom budgetförslaget som partiet presenterat.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-06-18 06:00

Får Centern styra kommer fler unga i Linköping att nå en examen, fler kommer att starta företag, fler boende på landsbygden får bredband och utanförskapet minskar. Inom miljöområdet vill partiet satsa på att bygga fler hus i trä och förbjuda engångsartiklar av plast från år 2020.

Jämfört med det förslag som majoriteten presenterat pytsar Centerns på ytterligare några miljoner. I förslaget till budget har partiet en total utökning på 174,5 miljoner.

Var kommer de pengarna ifrån?

– Vi satsar på verksamheterna genom att göra besparingar på den centrala förvaltningen. Bland annat får kommunstyrelsen mindre pengar och vi är restriktiva med hur mycket en förvaltning kan få växa, säger centerns gruppledare Muharrem Demirok.

Äldreomsorg, utbildningsnämnderna och de nya nämnderna Social- och omsorg samt arbetsmarknadsnämnden får mer pengar jämfört med majoritetens förslag.

Pengarna som social- och omsorgsnämnden tilldelas ska bland annat användas till fler LSS-boenden (lag om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Budgetförslaget uppvisar också ett överskott – om än litet – på 36 miljoner.

– Vi har pekat ut ett överskottsmål och det behövs för att hålla en sund ekonomi. Då behöver vi också visa att vi klarar att få ett överskott.

Varför ska en kommun gå med vinst?

– Det är inget egenvärde i det. Men en kommun måste ha inställningen att inte göra av med mer pengar än man har. Det sker i dag. Vi behöver bli lite mera återhållsamma inför framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!