Bolag tar stor del av äldrevården

Attendo är den stora vinnaren. Det visar den senaste upphandlingen inom äldreomsorgen. Samtidigt står det klart att det är svårt för mindre företag att hänga med i konkurrensen.

Majoriteten hycklar när de säger att vissa boenden inte får mindre pengar, säger Fredrik Lundén (M) vice ordförande i äldrenämnden.

Majoriteten hycklar när de säger att vissa boenden inte får mindre pengar, säger Fredrik Lundén (M) vice ordförande i äldrenämnden.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-07-09 15:00

Inför innevarande mandatperiod utlovade S att fler äldreboenden skulle drivas i kommunal regi. Kommunens andel då var låg. När alla nya avtal träder i kraft – i november 2019 – ligger kommunens andel på 43 procent, enligt Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden. I dag är kommunens andel 38 procent.

Totalt drivs då 15 av 39 äldreboenden av Leanlink. Nästan lika många – elva boenden – kommer nästa år att drivas av vårdjätten Attendo. Efter den senaste upphandlingen har de nästan dubblerat sin andel. Av åtta äldreboenden som var uppe för upphandling tog Attendo hem driften på sex av dem.

Efter den senaste upphandlingen kan konstateras att kostnaderna för äldreomsorgen har ökat från 174 miljoner till 193 miljoner. Vilket är helt i sin ordning, enligt Mikael Sanfridson.

En orsak till det, förklarar han, är att man nu bred front inför det som kallas individens behov i centrum (IBIC), som medfört ökade krav bland annat på bemanning och tillgång till sjukvårdspersonal.

Fredrik Lundén (M), vice ordförande i äldrenämnden är kritisk. Han anser han att Koalitionen – tvärt emot vad de hävdar – har sänkt ersättningen på vissa boenden.

Det Lundén pekar på är att de boenden som i dag är inne i en omställningsperiod för att gå över till IBIC, har utöver sin grundersättning också ett tillägg på 259 kronor per person och dygn. Den sammanlagda summan blir högre än den summa som det "vinnande" företaget bjudit och som börjar gälla nästa år.

– I dag har man fått extrapengar för att driva individens behov i centrum och då kostar det en viss summa. Men så plötsligt, nästa år så ska det kosta mindre, säger han.

Men det håller inte Mikael Sanfridson med om och menar att en jämförelse bara går att göra när omställningen är klar.

– Just nu kan det se billigare ut och det handlar om vilka jämförelsetal som gäller. Men räknar man om det så blir det inte billigare, hävdar han.

Fredrik Lundén däremot håller fast vid sin ståndpunkt.

– Jag är förvisso för att vi ska upphandla, det är bra. Men jag tycker att det är hyckleri när S under förra mandatperioden kritiserade oss för våra upphandlingar och nu sänker de själva ersättningarna på flera boenden.

Vid den nyligen avslutade upphandlingen stod det klart att det blir allt svårare för mindre företag att hävda sig i konkurrensen.

Finns det egentligen någon möjlighet för mindre företag, kanske idéburna, att vara med och slåss mot de stora företagen?

– I äldrenämnden har vi sett att de verkar ha det tufft och vi ska försök ändra på detta, säger Mikael Sanfridson.

Äldrenämnden har framförallt vidtagit två åtgärder, ett är att behålla några små enheter som ska vara möjliga att driva även utan en jätteorganisation i ryggen. Det andra är att ta undan objekt för idéburen sektor.

Ett annat dilemma vid upphandlingarna är att skillnaderna i pris kan vara mycket små. Så har exempelvis Aleris förlorat driften av äldreboendet Brushanen med 300 000 kronor. Utslaget på de 31 platserna blir det lite drygt 26 kronor per person och dygn.

Är det verkligen värt att sätta igång en byteskarusell för så lite pengar?

– Sådana karuseller är inte bra. Det påverkar både de anställda och de äldre, det vet vi. Men lagen om offentlig upphandling är väldigt tydlig. Efter att man har gjort de givna jämförelserna så är det priset som i sista hand avgör vem som vinner upphandlingen, säger Mikael Sanfridson.

Av åtta upphandlade äldreboenden tog Attendo hem driften av sex av dem.
Av åtta upphandlade äldreboenden tog Attendo hem driften av sex av dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!