Samarbete företag och skola startar

I veckan startade ett nytt samarbete mellan Fordonsutbildningen på Anders Ljungstedts Gymnasium och Volvo Cars och Rejmes i Linköping.

Karin Granbom Ellison och Linda Tengel konfirmerar samarbetet som inletts. Foto: Johan Thorén

Karin Granbom Ellison och Linda Tengel konfirmerar samarbetet som inletts. Foto: Johan Thorén

Foto:

Linköping2018-04-13 00:00

Samarbetet är till för att för att möta den ökade efterfrågan på fordonsmekaniker som sker just nu i Sverige. Motorbranschen behöver anställa cirka 5 500 medarbetare den kommande treårsperiode enligt branschorganisationen MRF.

Fick frågan

En snabb teknologiutveckling ställer nya och högre krav på kompetens. Anders Ljungstedts Gymnasium har senaste åren samarbetat med olika företag inom fordonsbranschen men när skolan blev kontaktade av Volvo Cars i och med deras ökade behov av fordonsmekaniker ledde det fram till ett fördjupat samarbete som nu högtidligen invigdes.

– Vi har idag högkonjunktur med många arbetsgivare som uppger att de har svårt att växa utifrån brist på kompetens. Ska vi lyckas att få fler att få examen och aktivt välja yrkesutbildningar som efterfrågas av näringslivet måste utbildningen uppfattas relevant. Skolorna måste också erbjuda yrkeslärare fortbildning och utveckling. Det enda hållbara sättet för att lyckas med det är att utbildningar drivs i nära samarbete med branschen. Samarbetet mellan fordonsutbildningen på ALG och Volvo är ett utmärkt exempel på detta, säger Karin Granbom Ellison (L), ordförande för Bildningsnämnden med ansvar för yrkesgymnasierna i Linköping.

Anders Ljungstedts Gymnasium blir fjärde skolan i landet som inleder ett särskilt samarbete med Volvo Cars och dess återförsäljare. Samarbetet öppnar upp för att eleverna får tillgång till modern utrustning, studiebesök hos Volvo samt att lärarna ges möjligheter till fortbildning.

–Vi är mycket glada över att fördjupa samarbetet med Volvo Cars och Rejmes i Linköping. Det gör utbildningen mer attraktiv och hjälper oss att svara upp på de behov som branschen har. Vi har redan sett effekter genom en ökning av antalet sökande, från åtta förra året till 28 inför kommande hösttermin, säger Linda Tengel, rektor på Fordons- och transportprogrammet i ett pressmeddelande.

Anders Ljungstedts Gymnasium är fjärde skolan i landet som inleder ett särskilt samarbete med Volvo Cars. Foto: Tommy Pettersson
Anders Ljungstedts Gymnasium är fjärde skolan i landet som inleder ett särskilt samarbete med Volvo Cars. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!