Ostlänk och äldremat med i M-budget

Fler ska jobba, näringslivet ska växa och satsningar på Ostlänken ska göras i Moderaternas skuggbudget.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2018-07-02 10:00

Jämfört med majoritetens förslag så ger M mer pengar till skolan, 34 miljoner mot majoritetens 20 miljoner. Pengar som bland annat ska användas till en satsning på läsning och en förbättrad grundsärskola. Något mindre pengar får äldreomsorgen, 16, 6 miljoner jämfört med majoritetens 25 miljoner. Pengarna ska bland annat användas till en matsatsning på äldreboenden.

Ett av skälen till att partiet inte satsar lika mycket pengar på äldrenämnden beror på att man vill konkurrensutsätta fler äldreboenden. Partiet har kritiserat nuvarande majoritet för att ha återtagit för många äldreboenden och hävdat att det har gjort äldreomsorgen dyrare.

Samhällsbyggnadsnämnden föreslås få en utökad budget med 3 miljoner. Pengarna ska framförallt användas till Ostlänken.

Kultur- och fritidsnämnden förlorar 1,6 miljoner på ett M-förslag. Men det ska inte behöva gå ut över verksamheterna eftersom partiet vill spara på Allaktivitetshuset och Ung Puls, enligt partiet. Satsningarna vill man istället göra på fullstora idrottshallar och på konstgräsplaner. Föreningar utlovas också mer stöd.

Totalt satsar Moderaterna 70 miljoner – utöver föreslagen budget – på nämnderna. Det är inte lika mycket som majoriteten, men tittar man närmare på siffrorna så skiljer det inte så mycket, hävdar kommunalrådet Niklas Borg.

– Vi har bland annat mycket tuffare besparing på kommunstyrelsen och så har vi också tagit ut en större exploateringsintäkt, 15 miljoner, där majoriteten lagt noll kronor. Räknar man ihop totalt, så skiljer det inte så mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!