Nu inleds rättegången – vi är på plats under hela dagen

Nästan 16 år efter dubbelmordet på Åsgatan börjar rättegången. Åklagaren vill få 37-årige Daniel Nyqvist dömd för två fall av mord. Vi rapporterar direkt från rättegången.

37-årige Daniel Nyqvist ställs på tisdagen inför rätta för dubbelmordet på Åsgatan.

37-årige Daniel Nyqvist ställs på tisdagen inför rätta för dubbelmordet på Åsgatan.

Foto: Polisen/Arkivbild

Linköping2020-09-15 06:00

Klockan 06.35 den 9 juni i år slog den regionala insatsstyrkan till mot en lägenhet på femte våningen i ett flerfamiljshus i Johannelund. 37-årige Daniel Nyqvist låg och sov när poliser stormade in i hans bostad och grep honom som misstänkt för dubbelmordet på Åsgatan den 19 oktober 2004. En mördarjakt som pågått i nästan 16 år var över.  

På tisdagsmorgonen inleds rättegången i Linköpings tingsrätt. Kammaråklagare Britt-Louise Viklund kommer att hålla sin sakframställan, där hon bland annat kommer att gå igenom den tekniska bevisningen och redogöra för hur det gick till när Nyqvist, med hjälp av dna och avancerad släktforskning, kunde identifieras som misstänkt gärningsman. 

Under den första rättegångsdagen kommer även målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz att motivera varför hon anser att sju anhöriga till den mördade Mohamad Ammouri har rätt till sammanlagt 950 000 kronor i skadestånd. 

På onsdag kommer Daniel Nyqvist att förhöras. I förhör har han erkänt att det var han som låg bakom dubbelmordet och förklarat dådet med att han kände ett inre tvång att döda två personer. På onsdagen kommer även tre vittnen som såg delar av gärningen att vittna. 

På måndag är det tänkt att rättegången ska avslutas. Då kommer ett antal vittnen som på olika sätt kommit i kontakt med den åtalade, bland annat barndomskamrater, att vittna. Åklagaren, målsägandebiträdena och advokaten kommer att hålla sina slutanföranden. 

Om förhandlingen drar över tiden finns en reservdag inbokad den 24 september. 

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider Daniel Nyqvist av en allvarlig psykisk störning och allt talar för att han kommer att dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 

När någon dömts till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är det förvaltningsrätten som prövar om vården ska upphöra eller förlängas. Det är även förvaltningsrätten som beslutar om vården ska ges i sluten eller öppen form och om patienten ska få permission. Rättspsykiatrisk vård är inte tidsbestämd, utan vårdbehovet avgör hur länge vården ska fortgå.

På grund av den rådande coronapandemin kommer antalet åhörarplatser i tingsrättens säkerhetssal att vara begränsat. För att undvika smittspridning kommer varannan åhörarplats att gapa tom. De nyhetsmedier som tänker bevaka rättegången har fått reservera en plats i rättssalen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!