Kommunen och polisen samarbetar

Redan 2017 undertecknade kommunen och polisen ett medborgarlöfte, "avtal", som skulle utveckla samarbetet mellan myndigheterna men den gången gällde arbetet bara stadsdelen Skäggetorp.

Sofia Hedberg, kommunpolis, Kristina Edlund, och Anna Lindqvist, lokalpolisområdeschef. Foto: Tommy Pettersson

Sofia Hedberg, kommunpolis, Kristina Edlund, och Anna Lindqvist, lokalpolisområdeschef. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-04-09 14:00

I årets avtal ska inte enbart tryggheten öka för boende och besökare i Skäggetorp utan nu ska samarbetet utvidgas till Linköpings stadskärna. Medborgarlöftena gäller för 2018-2019 och ska följas upp kvartalsvis och redovisas offentligt.

Trygga platser dagtid

De så kallade Medborgarlöftena kommer ifrån polisens vilja att möta folk och kommunicera i vardagen utan att det för den skull har begåtts ett brott.

Polismyndigheten och Linköpings kommun har nyligen undertecknat ett tvåårig medborgarlöfte som bland annat beskriver det brottsförebyggande arbetet som finns i hela Linköpings kommun men även i de två områden där man nu görs särskilda insatser.

Både Skäggetorp och Linköpings city är trygga platser dagtid, men sena kvällar och helger förändras miljön och hur besökarna upplever den. I Skäggetorp förekommer gängbildningar, kriminalitet, narkotikahandel och trafikfarlig bilkörning. I City förekommer fylleri, droganvändning, bråk, sexualbrott och stölder.

- Kommunen och polisen behöver arbeta gemensamt för att stärka tryggheten. Våra tidigare medborgarlöften har gett resultat, därför är det bra att vi utökar det mot Linköpings city, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Polisen ska synas mer

Polisen ska bland annat verka för nolltolerans av droger, tidig upptäckt av narkotika bland unga, ökad närvaro och synlighet, trafikkontroller, förebyggande arbete mot butiksstölder och en del annat.

Kommunen ska bland annat erbjuda ungdomar aktiviteter, stödja föräldrar, insatser mot skadegörelse och klotter, verka för bättre belysning i utomhusmiljön. Både polisen som kommunen ska nu i samverkan rikta sina brottsförebyggande insatser mot dessa problem.

- Medborgarlöftena innebär att polis och kommun lyssnar på vad de som bor och verkar i området upplever som viktigast för att känna sig trygga. Vi utgår ifrån en gemensam lägesbild, vilket gör att arbetet kan samordnas på ett bra sätt. Fokus ligger på att få resultat i det arbete som görs utifrån löftena, säger Sofia Hedberg, kommunpolis inom Polismyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!