Kommunen bröt mot lagen

Enligt statistik från Energimyndigheten är tydligen Linköping den kommun i Sverige där det produceras mest solenergi per år. Även den borgerliga oppositionen i Linköping tycker att det är bra med solel. Men man vill också att kommunen ska följa gällande lagstiftning vilket man inte har gjort till punkt och pricka i och med attförvaltningsrätten nu slagit fast att Koalitionens,Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna, beslut att ta bort bygglovskrav för solceller strider mot lagen.

Linköping2018-04-12 00:00

I Linköping byggdes 105 nya solcellsanläggningar under 2017 och totalt finns det nu 372 anläggningar i kommunen, vilket producerar lika mycket förnyelsebar el som drygt 1300 villors normalförbrukning av hushållsel. Denna statistik är något som glädjer miljöpartisten tillika miljökommunalrådet Rebecka Hovenberg.

- Det är glädjande att Linköping åter är i soltoppen. I Linköping har det skett en kraftig ökning av el från solceller de senaste åren och kommunen försöker på olika sätt uppmuntra till installation av solceller. Bland annat är bygglov för solpaneler på villatak avgiftsfritt i kommunen, säger Rebecka Hovenberg.

Solen har sina fläckar

Under juni 2017 beslutade den styrande Koalitionens att ta bort bygglovskravet för solpaneler i Linköpings kommun. Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet då en kommun inte kan upphäva en bygglovsplikt enligt gällande lagstiftning.

Efter att Stefan Erikson(M) vice ordförande i Bygg- och miljönämnden, överklagade majoritetens beslut har nu Förvaltningsrätten i Linköping slagit fast att åtgärden faktiskt strider mot lagen och upphäver därmed majoritetens beslut i Bygg- och miljönämnden.

Noll kronor i avgift

Redan 2014 utreddes frågan på Alliansens initiativ, om det var möjligt att förändra bygglovkraven för solpaneler inom kommunen. Svaret var redan då tydligt, att det inte var möjligt att genomföra på grund av rådande lagstiftning, och Alliansen beslutade därför att istället sätta ned bygglovavgiften till noll kronor. När Koalitionen återigen lyfte frågan om att ta bort bygglovskravet för solpaneler varnades det även denna gång för att ärendet inte är förenligt med lagstiftningen men Koalitionen valde ändå att gå vidare och ta bort kravet. . Nu har Förvaltningsrättens dom kommit, majoritetens beslut i Bygg- och miljönämnden strider mot lagen och upphävs därmed.

- Det är bra att Förvaltningsrätten är tydlig i sin dom att Bygg- och miljönämndens beslut stred mot lagen. Samtidigt är det beklagligt att Koalitionen så ansvarslöst stressade igenom beslutet i nämnden istället för att lyssna på avrådan från tjänstemän och jurister inom kommunen och från den politiska oppositionen, säger Stefan Erikson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!