Internationella kvinnodagen uppmärksammades på biblioteket

Internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammades på Linköpings Stadsbibliotek med bland annat föreläsningar och utställningar.

Uba Aden pratade om kontprojektet Världens mammor. Foto: Tommy Pettersson

Uba Aden pratade om kontprojektet Världens mammor. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-03-09 15:15

Dagen invigdes av borgmästare Helena Balthammar och följdes sedan av musik och flera föreläsningar. På scenen stod bland andra Sira Jonen Lisse och Uba Aden som pratade om konstprojektet Världens mammor, Mikael Nilsson från Omsorgskontoret i Linköping som pratade om våld i nära relationer Emilia Klaar från Novahuset som pratade om sexuella övergrepp och Anna Ekendahl från Kvinnojouren och Ellinor, som pratade om våld och förtryck mot kvinnor med funktionsnedsättning.

Många hade kommit för att lyssna på föreläsningarna.

I Kuriositetskabinettet invigdes utställningen Kvinnfölk som speglar driftiga kvinnor i historien och i Bokhallen läste bibliotekets bokcirkel Scarlett romanen Finna sig av Agnes Lidbeck.

I den övriga delen av biblioteket fanns flera utställare på plats och berättade om hur de arbetade för mer jämställdhet. Bland dem som hade ett bord där var Jan Fritzén, Björn Englund och Boel Fachs från Svenska kyrkan. De berättade om Svenska kyrkans projekt Mentormammor där man stöttar utsatta och fattiga familjer i Sydafrika, Etiopien och Swaziland.

Jan Fritzén, Björn Englund och Boel Fachs från Svenska kyrkan. Foto: Tommy Pettersson
Jan Fritzén, Björn Englund och Boel Fachs från Svenska kyrkan. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!