Hon bor pÄ 14 kvadrat

En lÀgenhet pÄ 14 kvadratmeter med tillhörande gigantiskt kök och vardagsrum att dela med mÄnga andra. VÀlkommen till nya tidens studentkorridor.

Millas vardagsrum ligger precis utanför hennes "ytterdörr."

Millas vardagsrum ligger precis utanför hennes "ytterdörr."

Foto: Åke Karlsson

Linköping2018-11-23 10:00

”Till alla” stĂ„r skrivet med svart tuschpenna över den stora burken salt som Milla Bengtsson tar ner nĂ€r hon kokar pasta till lunch.

Det gÀller inte bara saltet sÄ klart, utan allting i det 200 kvadratmeter stora vardagsrummet med tillhörande kök. Kastruller, porslin, ÄtervinningslÄdor, soffor, matbord ... men ocksÄ disken och soporna och andra hushÄllssysslor förstÄs.

I VallavĂ„ningen pĂ„ KunskapsvĂ€gen 10 i Vallastaden gör man det mesta tillsammans. Det Ă€r en ny typ av ”studentkorridor” med mĂ„let att hyresgĂ€sterna ska lĂ€ra kĂ€nna varandra och umgĂ„s Ă€nnu mer Ă€n i de ”vanliga” korridorerna dĂ€r gemensamhetsutrymmena Ă€r mindre och de privata rummen större.

I VallavÄningen har var och en av de 15 studenterna sin egen lya pÄ 14 kvadrat. Det Àr möblerat med soffa, soffbord och skrivbord och dÀr finns badrum och sovloft med sÀng. Sen Àr det fullt.

UmgÄs gör man alltsÄ till största del utanför den egna ytterdörren.

– Det blir ett naturligt sĂ€tt att ses, sĂ€ger Milla. Jag ser det som att mitt vardagsrum och kök Ă€r dĂ€rute och det Ă€r lĂ€tt att sĂ€tta sig ner och prata med de andra som bor hĂ€r.

Milla har bott ett drygt Är i sin lÀgenhet, Ànda sedan huset var nytt. Hon pluggar till civilingenjör i maskinteknik och Àr inne pÄ sitt tredje lÀsÄr.

MĂ„let med studentboendet Ă€r inte bara att de inneboende ska lĂ€ra kĂ€nna varandra – de ska dessutom ha möjlighet att lĂ€ra sig mer om varandras studieomrĂ„den och dĂ€rför Ă€r det önskvĂ€rt att studenterna kommer frĂ„n olika fack.

– HĂ€r bor ekonomer, en psykolog, en affĂ€rsjurist, tvĂ„ lĂ€kare och sĂ„ vi civilingenjörer, sĂ€ger Milla. Det Ă€r kul. HĂ€romkvĂ€llen pratade vi om spĂ€dbarnspsykologi till exempel.

– NĂ€r vi visades runt i vĂ„ningen inför inflyttning skojade StĂ„ngĂ„stadens representant om att man tĂ€nker sig att vi med vĂ„ra olika erfarenheter ska sitta hĂ€r och komma pĂ„ smarta saker tillsammans. Drömmen Ă€r att vi ska lĂ€gga grunden till ett framtida Nobelpris. Det var nog ett skĂ€mt, men inte helt och hĂ„llet, tror jag ...

Vi lÀmnar köksdelen med tre spisar, fyra kylskÄp, fyra frysar, 15 lÄdor, tvÄ diskmaskiner och tre mikrovÄgsugnar och fortsÀtter mot vardagsrumsdelen. Hela det 200 kvadratmeter stora gemensamma utrymmet Àr mÄlat i vitt och ljust grÄtt med bröstpanel i trÀren plywood.

Ikea stÄr för möbel- och inredningsleveransen och i taket hÀnger en hel himmel av olika lampor i vitt ovanför en knallgul och tvÄ grÄvita soffor. Bord och hyllor matchar vÀggarnas plywood och sÄ finns förstÄs ett pingisbord i miniformat.

En sko ligger under ett fönster, ett nagellack stÄr pÄ ett bord, en kopp, Rubiks kub, nÄgra böcker, papper och pennor. Det rÄder en trivsam oordning helt enkelt.

– HĂ€r pluggar vi, spelar x-box – som ingĂ„r i inredningen – eller har fest, sĂ€ger Milla. Den som vill studera ostört fĂ„r helt enkelt ta pĂ„ sig hörlurar, det Ă€r en oskriven regel.

Bakom dörren med nummer 10.306 bor Milla. Tack vare takhöjden Ă€r det förvĂ„nande luftigt. En kort hall leder in i rummet med soffa, skrivbord och stege upp till loftet. Allt vad man behöver fĂ„r plats – inte ett dugg mer.

– En del har tagit ner sĂ€ngen och stĂ€llt den dĂ€r soffan stĂ„r, men dĂ„ finns det ju ingen annan plats att sitta, sĂ„ jag har valt att behĂ„lla det som det Ă€r, sĂ€ger Milla.

Loftet har en takhöjd pĂ„ en dryg meter och hĂ€r gĂ€ller knĂ€stĂ„ende eller krypande alltsĂ„. SĂ€ngen och en byrĂ„ fĂ„r plats, och Milla har bonat lite extra med en ljusslinga kring sjĂ€lva ”entrĂ©n” vid stegen.

Till skillnad frÄn flera andra har inte Milla flyttat sÀrskilt lÄng till sitt studentboende. Barndomshemmet och förÀldrarna finns kvar i Vidingsjö, 20 minuters cykling bort. Det tar alltsÄ inte sÀrskilt lÄng tid att komma dit om hemlÀngtan skulle slÄ till, men nÄgra personliga minnen har hon ÀndÄ tagit med sig.

– En uppslagsbok frĂ„n farfar, en tavla som en kompis har gjort och en kaffekopp som jag stöpt ett ljus i en gĂ„ng i tiden, mycket mer fĂ„r ju inte plats.

IstĂ€llet har Milla hittat andra sĂ€tt att skapa trivsel, först och frĂ€mst i badrummet – sĂ€tt som inte tar nĂ„gon plats alls.

Som den matematiker hon Ă€r har hon skrivit 3,14, alltsĂ„ pi, med hundra decimaler, pĂ„ en kakelplatta – eftersom hon Ă€ndĂ„ kan siffrorna utantill. Det kĂ€nns förstĂ„s bra att mötas av varje morgon. Liksom det bakvĂ€nda meddelandet som blir rĂ€ttvĂ€nt i spegeln – ”you look stunning today!”

– Man blir glad av smĂ„ meddelanden, och det gĂ„r ju alltid att sudda om man vill, sĂ€ger Milla och passar pĂ„ att skriva en kom ihĂ„g-lista pĂ„ toalettdörren.

Sen Àr det dags att Àta pasta och köttfÀrssÄs innan Campus vÀntar och studier till lÄngt framÄt nattkröken.

Det slÄr i ytterdörren och fler boende ansluter. Det som sÄg ut att bli en ensam sittning för Milla blev plötsligt en trivsam lunchtrÀff för tre.

I VallavÄningen Àr det aldrig ensamt.

Ett rum med utsikt. Takhöjden gör att rummet kÀnns luftigt, trots att det Àr sÄ litet.
Ett rum med utsikt. Takhöjden gör att rummet kÀnns luftigt, trots att det Àr sÄ litet.
HĂ€r bor:

Milla Bengtsson, 22 Ă„r, tillsammans med 14 andra studenter.

Familj: Mamma, pappa, tvÄ bröder samt pojkvÀnnen Gustav.

Boendet: PÄ adressen KunskapsvÀgen i Vallastaden finns tvÄ VallavÄningar som Àgs och drivs av StudentbostÀder i Linköping. PÄ varje vÄning finns 15 boenden. LÀgenheterna Àr 14 kvadratmeter stora, (utom en som Àr 22 kvm) exklusive loft, och bestÄr av ett rum med toalett. Soffa, soffbord, sÀng, skrivbord, tavlor och hyllor ingÄr i hyran.

Hyra: 4 935 kronor i mÄnaden.

BÀst med VallavÄningen enligt Milla: Att det ligger nÀra Campus och att man har tillgÄng till sÄ mycket hÀr, men ÀndÄ har ett eget stÀlle att vara pÄ. Dessutom Àr det enklare att hÀnga pÄ i alla sociala sammanhang Àn nÀr man bor en bit bort.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!