Heba är en domarpionjär: "Jag vill visa att kvinnor också kan"

Heba Saadieh var lite av en pionjär som fotbollsdomare i Syrien. Sedan april i år dömer hon fotboll i Östergötland. "Jag vill visa att kvinnor också kan vara domare", poängterar Heba.

Heba Saadieh, Linköping, kom från Syrien för 15 månader sedan och redan är hon assisterande fotbollsdomare i Östergötland och dömer herrar i division 4 och 5 och damer i division 2 och 3. Foto: Leif Larsson

Heba Saadieh, Linköping, kom från Syrien för 15 månader sedan och redan är hon assisterande fotbollsdomare i Östergötland och dömer herrar i division 4 och 5 och damer i division 2 och 3. Foto: Leif Larsson

Foto:

Linköping2017-05-19 06:45

Att döma fotboll i Sverige var tidigare något män gjorde. Nu är kvinnorna på stadigt intåg i skrået. Även kvinnor från andra länder, som Heba. Hon har palestinska rötter och är född i Syrien och det var där domarkarriären startade 2009 när hon var 20 år.

- Jag gick en idrottsutbildning och när jag var klar ville jag göra något mer än att vara lärare. Jag älskar fotboll men är ingen bra spelare så jag blev domare i stället, berättar Heba.

Hon är assisterande domare, förr kallat linjedomare, och dömde ungdoms- och damfotboll i Syrien.

En del var överraskade när de fick se en en tjej döma fotboll. Det var inget tjejer gjorde i Syrien då. Men alla stöttade mig, familjen, vänner och förbundet i Syrien. Efter mig började flera tjejer också att döma, omvittnar Heba.

När kriget kom till Syrien flydde familjen till Malaysia. Där fortsatte Heba att döma. Både herr- och damfotboll på andranivån och en höjdpunkt var finalen för damer i högsta ligan. Heba blev FIFA-domare och elitdomare i Asien. Efter tre år i Malaysia flyttade familjen till Sverige och Öland för 15 månader sedan. Heba dömde ungdomsfotboll hos Färjestaden och sedan gick flyttlasset till Linköping för fem månader sedan.

- Jag kontaktade Östergötlands fotbollförbund och gick utbildningssteg 1. En instruktör kontrollerade mina kunskaper och tyckte att de var bra. Jag började döma i april och har dömt herrar i division 4 och 5 och damer i division 2 och 3. Även F17- och F19-matcher. Framöver siktar jag på att döma på högre nivå och hoppas kunna gå utbildningssteg 2, redogör 28-åringen.

Offside-regeln

Heba gillar att ha domaruppdraget på linjen. Hon tycker det är coolt med flaggan och gillar att döma. Offsideregeln är en favorit.

- Man måste använda både öron och ögon och ha fokus på hur spelarna rör sig. Det är svårt men roligt, konstaterar hon.

Hon tycker Pierluigi Collina är den bästa domaren, fast han numera lagt av, och att Jonas Eriksson också är en kompetent domare.

- Jag ser på många matcher och tittar på hur domarna springer, gör tecken och när de blåser. Jag träffar också nya domare hela tiden och lär mig av dem.

Heba har inte stött på några fördomar, varken för att hon bär slöja, är kvinna eller kommer från ett annat land.

- Det är inget konstigt i Sverige att vara kvinna och domare. Jag känner att spelarna respekterar mig och de uppträder jättebra, säger Heba Saadieh och avslutar:

- Jag vill tacka Östergötlands fotbollförbund som gett mig den här chansen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!