Här binds böckerna forfarande för hand

Böcker kan vara väldigt vackra, nästan som smycken som förgyller hemmet. Visst kan de vara slitna och illa åtgångna, men de behöver inte vara förlorade för det. På bokbinderiet utförs underverk.

Foto:

Linköping2019-02-11 12:38

I Linköping finns Östergötlands enda bokbinderi, Kaléns bokbinderi, som drivs av Björn och Birgitta Kalén. Björns pappa Gustaf Kalén började själv som lärling på ett bokbinderi 1930 och det var han som fostrade sin son i yrket. Björn började jobba i bokbinderiet på skolloven och först som 28-åring tog han en plats som lärling hos sin far.

Trots att fadern lärde Björn allt han kunde så finns mycket mer att utveckla och Björn är självlärd på flera moment. Även Birgitta intresserade sig för hantverket och efter flera år i bankyrket började hon jobba tillsammans med Björn, under Gustafs överinseende.

Björn berättar att han fortfarande efter många år i branschen tycker är det fascinerande med nya utmaningar och möjligheten att lära för livet.

Ett jobb som Björn och hans far gjorde och som Björn minns särskilt, var när de renoverade Karl XII:s bibel åt en kyrka på slätten. De plockade isär den blad för blad och varje blad konserverades och hängdes på tork på en nylontråd. När de var nästan torra lades de i press för att sen sys ihop i sin gamla pärm. Det var ett gediget arbete som tog mycket tid men som gör att bibeln kan leva vidare i många år till.

De äldsta böckerna Björn har restaurerat är en samling från 1100-, 1200- och 1300-talen som var skrivna för hand.

– Det var både spännande och nervöst med tanke på hur gamla böckerna var, säger han.

Björn och Birgitta reparerar även ministerialböcker åt kyrkan där kyrkopersonalen för hand skriver in födda, konfirmerade, gifta samt avlidna.

Fick ni böcker att rädda då stadsbiblioteket brann 1996?

– Många böcker i bibliotekets källare klarade sig bra. Böcker som står tätt brinner inte upp men bokpärmen skadas. Den värdefulla handskriftsamlingen, som också förvaras i källaren, skyddades av en brandvägg, säger Björn och fortsätter:

– Då försäkringsbolaget satte två år som maxgräns för bokrenovering hann vi inte ta hand om allt här, utan man skickade många böcker till restauratörer iutlandet för att klara tidsfristen.

Östgötarummet som består av en lokalhistorisk samling böcker, tidskrifter, småskrifter och kartor med mera, blev till stora delar illa åtgånget i branden. Mycket av materialet kunde dock Björn och Birgitta rädda genom tvätt och ombindning.

Varje månadsskifte tar bokbinderiet emot buntar med Corren, MVT, Norrköpings tidningar, Västerviks tidning och Folkbladet. Tidningarna binds till vad tidningsbranschen kallar för ”leg”. De förvaras sedan på respektive redaktion för arkivering. Det är ett tungt hantverk, ett papper väger inget men många i en bunt väger en hel del.

Kaléns bokbinderi är som sagt det enda som finns i Östergötland i dag. På 30-talet fanns dock hela 15 bokbinderier. Ett av dem gjorde nästan uteslutande chokladkartonger till Cloetta.

Alla böcker bands för hand förr men sedan maskinerna tog över arbetet mer och mer försvann bokbinderierna ett efter ett. Makarna Kalén binder fortfarande böcker för hand – ett hantverk värt att bevara.

Så här ser tidningsredaktionernas "leg" ut i färdigt skick. Corren Bostad bevaras i många, många år framöver.
Så här ser tidningsredaktionernas "leg" ut i färdigt skick. Corren Bostad bevaras i många, många år framöver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!