Han har väckt liv i filmen om Viking

Sveriges första rymdskott, forskningssatelliten Viking, är en del av Linköpings historia. I slutet av 80-talet gjordes en dokumentärfilm om den. Nyligen hade filmen nypremiär på Filmstaden i Linköping och filmaren Carl Henrik Svenstedt ser gärna att den visas igen, gärna i utbildningssyfte.

Carl Henrik Svenstedt ser gärna att fler får ta del av dokumentärfilmen De lyckliga ingenjörerna. Foto: Carolina Fransson

Carl Henrik Svenstedt ser gärna att fler får ta del av dokumentärfilmen De lyckliga ingenjörerna. Foto: Carolina Fransson

Foto: Carolina Fransson

Linköping2018-04-16 18:00

48 personer med direkt eller indirekt anknytning till Vikingsatelliten satt i salongen för att se nypremiären av dokumentärfilmen De lyckliga ingenjörerna förra tisdagen.

-Det var en stor dag i en filmares liv. Att det satt så mycket folk där var en kick. Då tänkte jag; har jag någon mer film som jag skulle kunna väcka liv i? ler Carl Henrik.

Han berättar om bakgrunden till idéen om filmen som gjordes 1987:

-Saab Space i Linköping gjorde för 30 år sedan Sveriges första satellit Viking. Jag och min hustru, som då hette Stefania, bestämde oss för att följa det här arbetet från början. Inte för att göra en dokumentär från ax till limpa, utan mera för att beskriva teknikens väsen och ingenjörernas liv, berättar han.

"Kåken bredvid"

Att göra en film om Viking var intressant för honom, på flera sätt.

-Film är en teknisk konst. Man umgås hela tiden med tekniker. Det är kameramakare, laboratoriekillar, ljudmixare med mera. Jag var tvungen att förstå hur en tekniker tänker för att jag ska kunna få översatt mina humanistiska tankar i ett tekniskt språk. Sen bodde jag och Stefanie i Åtvidaberg då och de byggde ju den här satelliten i princip i kåken bredvid då, säger han.

Han och Stefanie följde teamet under fyra års tid, från start till premiär. Efter premiärvisningen var det sedan tyst i 30 år. Det var Carl Henriks barnbarn som då en dag frågade honom om det inte gick att köpa en kopia av filmen.

Carl Henrik lyckades gräva fram filmen ur Sveriges televisions arkiv, och med hjälp av en rymdtekniker som medverkade i byggandet av satelliten, såg han till så att det blev en nypremiär av filmen.

- Jag ville visa vilket fantastiskt projekt det här var. Det var en extremt komplicerad och sofistikerad grej att göra. Jag tycker att Linköping som teknikstad borde vara stolta över det här projektet. Det här var verkligen ett forskningsprojekt, menar han.

Originalbanden gick inte att rekonstruera, utan man fick en kopia av sändningen.I dag finns ingenting kvar av satelliten. Den är uppskickad i rymden, och att få se en dokumentärfilm om hur den gjordes fascinerade många i publiken. Några såg filmen för andra gången, några för första.

Kan visas i utbildningssyfte

Någon mer visning är inte planerad, men det är mycket möjligt att det kan bli det i framtiden. Han tror inte att alla känner till satelliten och historien bakom.

- Den här filmen skulle kunna visas i skolorna, men då skulle man i så fall klippa ner den i formatet. Den är väldigt lång och ingående som den är i dag. Sen skulle det vara kul att visa den för färdiga teknologer på tekniska högskolan också, säger han.

Carl Henrik och Stefania under inspelningen av filmen. Foto: Privat
Carl Henrik och Stefania under inspelningen av filmen. Foto: Privat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!