Han gör film om att göra film

Kreatören Björn Rallare, som tidigare bland annat drivit skivbolag i Linköping och hjälpt många lokala band med musikvideos och skivsläpp, ger sig nu tillsammans med ett par vänner in i filmbranschen.

Björn Rallare gör en film, som delvis kommer att utspela sig på Frimurarehotellet. Foto: Carolina Fransson

Björn Rallare gör en film, som delvis kommer att utspela sig på Frimurarehotellet. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Linköping2018-03-21 23:00

Filmen handlar egentligen om beslutsamhet och samtal som leder fram till att man gör en film, och han gör den tillsammans med vännerna Peder Carlsson, musiker, filmare och fotograf, och Niklas Mertel Ekelund, som tidigare arbetat på SVT.

- Det är en ganska teknisk episodfilm som handlar om samtalen mellan två killar som pratar om att de ska göra en film, berättar Björn.

Filmen är en delvis sann historia. Den handlar om Björns och Peders egna samtal i vardagen.

- Men det är ingen dokumentär, intygar han, och fortsätter:

- Man kan skruva och krydda historierna och idéerna som illustreras lite mer för att göra den mer intressant. Det har jag gjort, han.

Lokal anknytning

Pilotavsnittet, kortfilmsversionen av den längre, kommer att spelas in i juni och sedan visas för SVT och Netflix i höst.

- Om de inte tycker att det är en bra idé kommer vi att göra den i alla fall, för göras det ska den. Skulle de säga nej får vi göra en kickstartkampanj i stället. Det går också, fortsätter han.

Kortfilmen har mycket lokal anknytning och Björn berättar att en av scenerna kommer att utspelas i ett hotellrum på Frimurarehotellet. Den utspelas under på 70-talet, med tidstypiska möbler som de bland annat lånat ifrån en second hand-butik i stan.

De gör filmen utöver sina ordinarie jobb, och utan någon egentlig ekonomisk hjälp. De vill visa att det går och inspirera andra till att våga ta tag i sina skrivbordsprojekt.

- Vi riktar oss till alla, framför allt till alla de som satt sig ner och sagt att vi borde göra en film, men aldrig gjort det. Det handlar om att bestämma sig, säger han.

Tar hjälp av gymnasieelever

Björn och Peder har bägge rollerna som sig själva i filmen och Björn är utöver det manusförfattare och regissör och Peder regissör, Niklas roll i projektet är som producent. Några av de andra skådespelarna är klara, varav några kända namn.

- Den röda tråden genom den längre versionen av filmen kommer att bli en äldre, väldigt känd svensk skådespelare. Det är någon som alla känner igen. Vi kommer inte att avslöja vem det är förrän i höst, säger Björn.

Till bygget av miljöer kommer man att ta hjälp av gymnasieelever som går bygg- och anläggning.

- Jag har varit i kontakt med Linköpings Praktiska Gymnasium och Anders Ljungstedts gymnasium. De har visat intresse båda två. Vi får se vilka det passar bäst för. Det här blir ett annorlunda skolprojekt, och det kan vara kul och lärorikt för dem att vara med och bygga för film, säger han.

Styrka i nära nätverk

Att spela in en film i en mellanstor stad som Linköping har en hel del fördelar, menar han.

- Ibland kanske det till och med kan vara enklare än i storstäderna. Det finns en styrka i att kunna ha ett nätverk där man inte är så långt borta från varandra. Där någon ofta känner någon som kan hjälpa till. Den styrkan kan vara svårare att hitta i en storstad. Sen är det många som tycker att det är roligt att stötta det lokala, säger han.

Den som vill veta mer om hur just den här filmen blir till kan följa projektet från ax till limpa på instagram, via @filmenved.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!