Grannsämja och promenadstråk

Åke och Rose-Marie Petersson träffades på jobbet. För drygt 20 år sedan flyttade de ihop, i den fyra på Ullstämmavägen, där de fortfarande bor. Att de hamnade här var lite av en slump, men efter många år kan de konstatera att det blev riktigt bra och de stormtrivs i bostaden och i området.

Här, på Ullstämmavägen, har Margot och Åke bott i 20 år. Foto: Carolina Fransson

Här, på Ullstämmavägen, har Margot och Åke bott i 20 år. Foto: Carolina Fransson

Foto:

Linköping2018-04-12 00:00

Paret, som numera är pensionärer, tar emot i dörren en solig vårmorgon. Om någon timme ska Rose-Marie gå ut och gå med grannens hund. Deras trivsamma hem har ett rum och kök på bottenvåningen. Längre in i hallen leder en trappa upp till en övervåning där det finns ytterligare tre rum. Vi slår oss ned i köket på nedervåningen.

Rose-Marie bodde i Grebo och Åke bodde i Skäggetorp när paret träffades. Båda två trivs bäst på landet eller i utkanten av stan, så det var ett önskemål när de letade bostad att inte bo inne i stadskärnan. Bra kommunikationer var också viktigt.

Upplevs som radhus

När de såg en annons i tidningen om att det fanns lediga hyreslägenheter i Ullstämma visste de inte så mycket om området, men bestämde sig för att åka dit och titta.

- Det var en visning i den här lägenheten och när vi kom in i den sa vi att den tar vi. Det kändes bra direkt. Lägenheten upplevs mera som ett radhus eftersom man har egen ingång, över- och undervåning. säger Rose-Marie.

- Ska vi in till stan tar vi bussen. Vi behöver inte tänka på att vi ska ha bilen med oss och parkera den inne i stan, utan då tar vi bussen ner. Den går precis här utanför, fortsätter Rose-Marie.

Grannsämjan är något de också tycker mycket om. Sedan en längre tid tillbaka är Rose-Marie dagmatte åt en grannes hund. Hon promenerar mycket, och det finns mycket promenadstråk i Ullstämma.

- Med hunden går jag ofta upp här i skogen. Härifrån kan du hamna ända bort till Lokmilen och sjöarna där borta om du vill, säger hon.

Trädgårdsarbete

Åke är förtjust i trädgårdsarbete och tomten, med uteplats på båda sidor och lite gräsmatta, är alldeles lagom stor, menar han.

Mycket har hänt i Ullstämma och områdena runtomkring sedan de flyttade hit. Mycket nya bostäder och bebyggelser har kommit till.

-Ett plus är att nu har vi gångavstånd till fyra affärer. Det var det inte när vi flyttade hit. Då fanns bara Ekholmens centrum. Var vi går och handlar nu beror på vilket humör vi är på, skrattar Rose-Marie.

Hit har de flyttat för att stanna.

- Vi har faktiskt pratat om det, att den dagen vi flyttar härifrån beror det på att vi inte kommer uppför trappen längre. Det är den som är hindret här om man är gammal. Vi får hoppas det dröjer länge så vi kan sitta här i tio år till, säger Rose-Marie.

Margot gillar grannsämjan. Hon är ofta dagmatte åt grannens hund. Foto: Carolina Fransson
Margot gillar grannsämjan. Hon är ofta dagmatte åt grannens hund. Foto: Carolina Fransson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!