Glädjebesked för studenterna

Smått legendariska Ryds herrgård har använts för studentkårsverksamhet, pub och mötesplats sedan år 1968. Självklart har lokalerna nöts ned av all den roliga verksamhet som bedrivits där sedan det års som en del studenter gjorde uppror.

Gunnar Gustafsson är glad över att herrgården restaureras till den stil som föreslås, i enlighet med 1903 års ombyggnad. Foto: Tommy Pettersson

Gunnar Gustafsson är glad över att herrgården restaureras till den stil som föreslås, i enlighet med 1903 års ombyggnad. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-04-13 00:00

Fastighetsägaren Studentbostäder AB vill renovera Ryds herrgård och har gjort en bygglovsanmälan för att bygga om ventilation, brandskydd. Denna upprustning innebär att man måste ändra planlösningen genom att riva en inre vägg vilket sin tur bland annat medför att bolaget måste fråga Bygg- och miljönämnden lov för att göra detta.

Struntar i Stadsantikvariens råd

I torsdags beslutade nämnden om att ge startbesked för renoveringen för att lokalerna ska få en ändamålsenlig funktion trots att Stadsantikvarien har avrått från att riva en vägg eftersom huset har stort kulturhistoriskt värde.

Men Studentbostäder har vidhållit sin önskan om att göra det för att lokalerna ska passa verksamheten och nämnden beviljade därför ett startbesked på renoveringsåtgärderna.

– För att herrgården ska fungera för de behov som finns idag är det acceptabelt att väggen mellan rum 204 och 205 rivs till största delen. Fastighetsägaren har tagit fram ett vårdprogram, som ligger till grund för renoveringen, säger nämndens ordförande Gunnar Gustafsson (MP) och fortsätter.

– Det är glädjande att herrgården restaureras till den stil som föreslås, i enlighet med 1903 års ombyggnad. Det är också tillfredsställande att se att förslaget innebär att herrgårdens återfår mycket av sin ursprungliga logistiska funktion, där huvudentrén återfår sin funktion som huvudentré och entréplanet blir det huvudsakliga publika planet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!