Gammal och ny folkkonst under samma tak

Vad har trasmattor och ishockeyutrustning gemensamt? Båda kan betraktas som folkkonst, och är en del av utställningen Det blå skåpet som snart visas på Östergötlands museum.

Blomstermålning på ett skåp. Foto: Östergötlands Museum

Blomstermålning på ett skåp. Foto: Östergötlands Museum

Foto:

Linköping2018-04-19 19:30

Det blå skåpet är årets stora utställning i Westmanhallen, och den invigs nästa helg. I utställningen guidas besökarna runt bland östgötsk folkkonst av de fiktiva personerna Ylva och Viktor.

Mycket av det som visas kommer från museets egna samlingar medan annat är inlån från länets hembygdsföreningar och privatpersoner.

Utställningen kommer att vara uppdelad i fem delar med östgötsk folkkonst. I de första delarna kan man bland annat hitta skåp av allmogekonstnären Johan Bäckström, rikt dekorerade mangelbräden, spektakulära ljuskronor och olikmönstrade trasmattor.

Den femte delen kommer att bestå av det man skulle kunna betrakta som nutida konst. Där kan man bland annat hitta julpynt, nutida Cosplaydräkter och hockeymasker som använts av LHC-spelare. Tanken är att denna nutida delen av utställningen ska kunna fyllas på om allmänheten eller besökare har egna förslag om vad som skulle kunna betraktas som östgötsk folkkonst i dag, menar producent Emma Friberg.

Utställningen kommer att pågå till och med februari 2019.

Hängskåp av ek med kyrklig karaktär, troligtvis från 1600-talet. Bild: Östergötlands museum
Hängskåp av ek med kyrklig karaktär, troligtvis från 1600-talet. Bild: Östergötlands museum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!