Erica är en riktig drillmästare

Hon har blivit tvåa i duett i SM och varit bästa svenska solist i EM. Erica Grebner, Linköpings Drill, samlar på sig allt fler meriter. – Det tar aldrig stopp, man kan hela tiden utvecklas och lära sig nytt, påpekar 28-åringen.

Erica Grebner, Linköpings Drill, har samlat på sig en hel del medaljer och meriter i sin sport, bland annat SM-silver och EM- och VM-starter. Hon har hållit på i 17 år och tycker det är lika roligt nu som då. Foto: Leif Larsson

Erica Grebner, Linköpings Drill, har samlat på sig en hel del medaljer och meriter i sin sport, bland annat SM-silver och EM- och VM-starter. Hon har hållit på i 17 år och tycker det är lika roligt nu som då. Foto: Leif Larsson

Foto:

Linköping2018-02-03 19:00

Erica utövar tävlingsdrill där man hoppar, dansar och utför gymnastiska rörelser med akrobatiska inslag. Samtidigt snurrar man en stav runt handen, olika kroppsdelar, kastar den, fångar den, gör olika tricks, allt i samklang med kroppsrörelserna och tillhörande musik. Det tävlas i klasserna solo, duett och lag. I soloklassen pågår ett program i 2-2,5 minuter. Domarna bedömer det tekniska och det konstnärliga.

– En del tror att det är lätt med drill, att man står still. Men man rör sig väldigt mycket och på slutet är man riktigt trött, klargör Erica.

Hon började med drill 2001 när en kusin introducerade henne i sporten. Det gick bra direkt och hon lärde sig snabbt. Ganska snart började Erica att tävla och framgångarna har radat upp sig.

Kolla här: I SM har det blivit både silver och brons i duett med kompisen Anna Johansson. I solo har Erica blivit SM-fyra. I lagvarianten har Erica och Anna tagit guld tillsammans med fyra tjejer från andra klubbar.

Bästa insatsen

Erica har också deltagit i EM, VM, European Cup och International Cup. I de två sistnämnda används två stavar. Sverige har en bit upp till de främsta nationerna i drill så semifinal anses som en framgång i internationella mästerskap. Erica var bara två placeringar och en halv poäng från en semifinal 2016. I somras i EM i Milano kom bästa prestationen hittills, även om placeringen blev runt 30.

– Jag satte alla tricks och fick bra poäng och blev bästa svenska seniorsolist. Det var kul, konstaterar hon.

I EC har Erica tagit två brons och i IC låg hon tvåa inför finalen, men blev till sist fyra. I VM har det blivit en plats runt tio i lagtävlingen. Hon berättar att det inte finns några begränsningar i vad man kan hitta på att göra i drillsporten.

– När man exempelvis lärt sig ett tricks där staven snurras tre gånger så kan man sedan lägga till en fjärde gång, sedan en femte. Man kan fånga staven på olika sätt, bakom huvudet, bakom ryggen och variera hur man snurrar staven runt kroppen eller nacken.

Kasta och hjula

Erica gillar sin sport lika mycket som när hon började för 17 år sedan.

– Det är kul att vara på golvet, en skön känsla som ger en adrenalinkick. Visst kan jag gråta floder om det går dåligt på en tävling men det gör också att jag blir taggad till nästa gång, förtäljer hon.

Förutom sin egen drillkarriär så hjälper Erica yngre förmågor i klubben. I Linköpings Drill finns en juniorsolist och två miniorgrupper och Erica tränar den ena. Återväxten är bra.

I sommar ska Erica vara solist i European Cup i Dublin. SM är ett annat mål. För att vara konkurrenskraftig tränar hon tre gånger i veckan. Hon är sin egen tränare och bygger sitt solistprogram själv.

– Jag känner min kropp och vet om det går bra och märker när jag utvecklas. Det är aldrig jobbigt att träna och jag kan traggla saker om det behövs. Jag tränar teknik och nya tricks och just nu tränar jag på att kasta upp staven och under tiden hjula två gånger och sedan fånga staven igen, avslöjar drillstjärnan Erica Grebner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!