Elden är Emmas arbetsredskap

Cirkus-Emma, Emma Lundqvist, möter upp utanför Domkyrkan i Linköping. Här, i domkyrkoparken, har hon uppträtt flera gånger med eldshower. Men Emma gör mycket mer än så, och för oss berättar hon om intresset för att uppträda och hålla på med nycirkus.

Emma gör konster med eldredskap, som exempelvis eldsolfjäder. Foto: Tommy Pettersson

Emma gör konster med eldredskap, som exempelvis eldsolfjäder. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-03-22 22:00

Emma driver sedan ett par år tillbaka företaget Cirkus-Emma. Hon uppträder med eldshower, håller i cirkuskurser, kurser i acroyoga och är ordförande i Linköpings nycirkusförening. Cirkusintresset har funnits hos henne sedan barnsben.

- Jag började med gymnastik när jag var sex år, och hade en enhjuling och en diablo hemma, men det var ingen som lärde mig hur man använde dem, så jag kunde inte så mycket. Jag hade jongleringsbollar också, så jag har ju hållit på med cirkus lite grann genom hela livet, berättar hon.

Provade på fritidsgården

Intresset för nycirkus väcktes på riktigt när hon var 14 år.

- Jag kommer från Uppsala och studentgruppen Tusen konster och en boll hade en gång en prova på- workshop på min fritidsgård. Jag fick prova poi, jonglering och diablo. Jag fastnade direkt och sen fick jag börja träna hos dem, berättar hon.

Första gången hon uppträdde med eld var under en avslutning, ungefär ett halvår in med träningen med studentgruppen.

- Jag vågade testa ett trick; att snurra med poi. Jag kunde göra jättemånga andra saker också, men det är läskigt med eld första gången, säger hon.

Arbetsredskap

I dag tycker hon sällan att elden är läskig. Den har blivit mer ett arbetsredskap. Samtidigt har hon respekt för den och skulle aldrig utsätta sig själv för risker. Sprutar eld gör hon till exempel inte.

- Det har jag aldrig gjort och aldrig uppmuntrat. Jag avråder folk ifrån att göra det. Det är något av det farligaste man kan göra med eld, säger hon, med stort allvar i rösten.

Emma fascineras mer av vad man kan göra med kroppen än att utsätta sig för risker med eld.

- Elden är häftig, och snygg, och den förstärker det vi gör, men jag vill ha fokus på människorna och hur de kan röra sig. Om man sprutar eld så ser publiken bara att man sprutar eld. Du kan lika gärna ha en eldspruta som sprutar eld, säger hon.

Event och kurser

Efter gymnasiet studerade hon till lärare med ämnena textilslöjd, svenska och idrott. Efter att ha arbetat som lärare i några år tog hon sedan steget till att förverkliga sin dröm, och startade det egna företaget Cirkus-Emma.

Sina vardagar beskriver hon som ganska fria under dagtid.

- På dagtid sköter jag bokföring. På eftermiddagarna och kvällarna håller jag kurser och tränar själv, säger hon.

På helgerna åker hon ofta i väg på olika event och kurser i Stockholm, Linköping och i andra städer.

Enhjuling i taket

Det offentliga uppträdande som ligger närmast för henne framöver, är den 23 april då hon och hennes sambo har en parakrobatikföreställning i Skäggetorps centrum. Sambon träffade hon genom nycirkusen, och de har nu varit tillsammans sedan 2012.

Hemma hos paret blir det inte så mycket cirkusträning, men visst syns det att det bor två cirkusgymnaster där.

- Vi har inrett så att halva vardagsrummet är träningsdel, med mjuka mattor som ser ut som parkett på golvet. Det hänger en enhjuling i taket och på väggen hänger det rockringar. Men eftersom vi tränar så mycket när vi åker i väg på kvällarna och helgerna så blir det inte så mycket träning hemma, säger hon.

Kontroll över kropp och redskap

Hon inspireras till nya konster på olika sätt.

- Jag leker fram mycket. Speciellt när jag tränar med någon som jag tränat ganska mycket med. Vi testar, ramlar, testar, ramlar, testar. Till slut så går det, eller så kommer vi fram till att det här går inte. Sen finns det ju väldigt mycket bilder och videos och youtube. Och jag har många vänner som jag träffar under läger, och som lägger upp mycket på facebook som jag blir inspirerad av, säger hon.

Cirkus för henne är kroppskontroll och kontroll över redskap, uttryck och rörelseglädje.

- Att kunna göra något som man trodde var omöjligt. Cirkus är också att kunna inspirera folk, få dem att våga testa och upptäcka att de själva kan göra det där som de för en timme sen trodde var omöjligt. Det finns alltid något nytt som man kan lära och prova. Man kan utvecklas hur långt som helst och alla stöttar varandra. Vi gör det för att det ska vara roligt att titta på, och för att det ska kännas bra i kroppen, säger hon.

Emma har sytt sin dräkt själv, och hon har tänkt på att den ska vara synlig i mörker, lätt att röra sig i och eldsäker. Foto: Tommy Pettersson
Emma har sytt sin dräkt själv, och hon har tänkt på att den ska vara synlig i mörker, lätt att röra sig i och eldsäker. Foto: Tommy Pettersson
Emma Lundqvist

26 år

Om nycirkus: Jag tror att fler och fler börjar bli medvetna om att det finns olika cirkusformer. De traditionella cirkusarna har samtidigt gått mer mot nycirkus. Det känns som att vi börjar mötas. De skapar historier i föreställningarna och håller i prova på utanför, där man i stället för att rida på elefanter får lära sig att jonglera. Skillnaderna blir mindre.

Om klädseln: Hon uppträder i en bomullsdräkt i svart, rött och med paljetter som hon har sytt själv. Materialet är tjockt. Tunnare bomullstyg kan börja brinna. Dräkten är åtsittande så att hon lätt ska kunna röra sig i den och så att det inte ska vara något som fladdrar och kan ta eld. Håret är uppsatt och hon har en ullhatt som inte börjar brinna på sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!