Barndomskamrat: Han fantiserade om att döda

I januari i år tipsade en barndomsvän polisen om att Daniel Nyqvist kunde vara dubbelmördaren. Enligt vännen fantiserade Daniel Nyqvist redan i tidig ålder om att döda någon.

Gärningsmannen kastade ifrån sig butterflykniven på brottsplatsen. Innan han tvättade händerna på McDonalds och tog bussen hem till Sturefors, dumpade han sin mössa i ett tidningsställ på Djurgårdsgatan. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Gärningsmannen kastade ifrån sig butterflykniven på brottsplatsen. Innan han tvättade händerna på McDonalds och tog bussen hem till Sturefors, dumpade han sin mössa i ett tidningsställ på Djurgårdsgatan. (Bilderna är hämtade ur förundersökningen.)

Foto: Polisen

Linköping2020-09-02 15:51

Den 13 januari i år ringde barndomsvännen polisen och tipsade om att Daniel Nyqvist hade samma typ av mössa som gärningsmannen hade vid dådet på Åsgatan. Vittnet uppgav även att han tyckte att 37-åringen liknade den fantombild som polisen tidigare gått ut med. Dessutom berättade vittnet att hans vän från barndomen i tidig ålder hade pratat om våld och att han var fascinerad av knivar.  

Enligt vittnet skulle Nyqvist i tioårsåldern ha sagt att han undrade hur det skulle vara att döda någon. 

I förhör säger vittnet att han under årens lopp ringt flera gånger till polisen – men då blivit bortkopplad.  

Barndomsvännen tips ledde till att polisen kallade Daniel Nyqvist till förhör den 27 januari i år. 37-åringen dök dock inte upp. I början av juni blev Nyqvist åter aktuell i utredningen. Detta efter att polisen tagit hjälp av en professionell släktforskare som med hjälp av kommersiella släktdatabaser lyckats identifiera honom som gärningsmannen. 

Barndomsvännen har i förhör sagt att Nyqvist hade en speciell relation till våld och att han saknade empati. Men bilden är inte entydig. 37-åringen ska samtidigt ha varit "väldigt snäll" mot kompisar. 

Andra barndomsvänner har i förhör sagt att Nyqvist förändrades när han var i gymnasieåldern. Han började då att isolera sig och dricka alkohol. Enligt en vän ska 37-åringen ha sagt att han började dagen med att göra Hitler-hälsning framför svenska flaggan. Nyqvist har i förhör förnekat att han skulle hysa några högerextrema sympatier och har även förnekat att han skulle ha gjort Hitler-hälsning. Han kan dock ha sagt det i ett försök att imponera. 

– Det är möjligt man har sagt det för att va tuff, säger den åtalade i förhör. 

En tredje barndomsvän säger i förhör att den mordmisstänkte under skoltiden var en "tystlåten, beskedlig och lugn person som inte tog stor plats". Under gymnasietiden tappade dock Nyqvist kontakten med sina barndomsvänner. 

En nära släkting säger till polisen att han inte hade några som helst misstankar om att Daniel Nyqvist skulle kunna vara dubbelmördaren. Den anhörige beskriver den åtalade som "lugnet själv, en snäll och omtänksam kille". 

– Jag kan inte greppa det här, säger släktingen i förhör. 

Enligt släktingen har Nyqvist aldrig uttryckt något som skulle kunna tyda på att han hyser främlingsfientliga åsikter. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!