Kvinna dog efter attacken vid resecentrum

Strax före klockan 11.00 pÄ torsdagen blev en kvinna i 45-ÄrsÄldern attackerad av en man pÄ resecentrum i Linköping. Polisen meddelade senare att kvinnan dog av sina skador. En man i 40-ÄrsÄldern Àr nu misstÀnkt för mord.

Polisen har spÀrrat av stora delar av resecentrum.

Polisen har spÀrrat av stora delar av resecentrum.

Foto: Julia Djerf

Linköping2021-04-15 11:58

Polisen nĂ„ddes av larmet klockan 10.53 pĂ„ torsdagen. Enligt larmet som kom via SOS skulle en kvinna ha blivit angripen av en man vid resecentrum. 

Tre minuter efter larmet var den första polispatrullen pĂ„ plats. En kvinna, som troligen blivit attackerad i den gĂ„ngtunnel som förbinder perrongerna pĂ„ stationen, hittades svĂ„rt skadad och fördes till Universitetssjukhuset för vĂ„rd. 

– Det rör sig om ett allvarligt brott. Det verkar som en kvinna har blivit pĂ„hoppad. Hon har förts till sjukhus i ambulans, sade polisens presstalesperson, Thomas Agnevik, kort efter larmet. 

Strax före klockan 14.00 pĂ„ torsdagen meddelade polisen att den drabbade kvinnan dött av sina skador. Hennes anhöriga hade dĂ„ underrĂ€ttats. 

Polisen begĂ€rde omgĂ„ende att Trafikverket skulle stoppa all tĂ„gtrafik och började genast söka efter gĂ€rningsmannen. Omkring klockan 11.00 – det vill sĂ€ga mindre Ă€n tio minuter efter det första larmet – greps en man i 40-Ă„rsĂ„ldern som misstĂ€nkt för dĂ„det. Gripandet skedde i nĂ€rheten av resecentrum.

Initialt greps mannen som misstĂ€nkt för försök till mord, men vid beskedet om att kvinnan dött Ă€ndrades rubriceringen till mord.  

Polisen uppgav senare under dagen att den misstĂ€nkte mannen och den angripna kvinnan kĂ€nde varandra sedan tidigare. 

– De var inte obekanta för varandra, nĂ„gon form av relation hade de. Men vi fĂ„r se vad som sĂ€gs i förhör, sade polisens presstalesperson Dennis Johansson Strömberg pĂ„ eftermiddagen. 

Den misstÀnkte gÀrningsmannen anhölls senare pÄ sannolika skÀl misstÀnkt för mord.

– Mannen som Ă€r i 40-Ă„rsĂ„ldern Ă€r nu anhĂ„llen pĂ„ sannolika skĂ€l misstĂ€nkt för mord. Mannen och kvinnan Ă€r bekanta med varandra, det Ă€r ingen fara för allmĂ€nheten, sĂ€ger vice chefsĂ„klagare Malin Axelsson i ett pressmeddelande.

DÄdet skedde vid en tidpunkt nÀr det var mycket folk i rörelse pÄ resecentrum. Polisen uppmanade via media alla som sett hela eller delar av hÀndelsen att stanna kvar och ge sig tillkÀnna till poliser pÄ platsen.

– Det hĂ€r Ă€r en plats och en tidpunkt dĂ€r vi vet att det finns mĂ„nga personer. Vi har pratat med mĂ„nga vittnen och Ă€r det nĂ„gra som har befunnit sig pĂ„ platsen och sett nĂ„got sĂ„ vill vi gĂ€rna komma i kontakt med de personerna. De fĂ„r gĂ€rna höra av sig till polisen. Ju fler vittnen vi har desto klarare bild av vad som intrĂ€ffat kan vi fĂ„, sade Dennis Johansson Strömberg.

Ett stort antal poliser dirigerades till resecentrum och spĂ€rrade av stora delar av omrĂ„det. Kriminaltekniker, som var klĂ€dda i vita skyddsdrĂ€kter, sökte efter spĂ„r i tunneln dĂ€r dĂ„det verkar ha skett. 

– Det Ă€r en plats som Ă€r av vikt för utredningen. Men vi vill inte precisera var angreppet skett. 

Polisen arbetade Àven med att hÀmta in bilder frÄn övervakningskameror pÄ resecentrum. Platsen torde vara en av de mest kameraövervakade offentliga platserna i Linköping.

– Vi ser över möjligheten om det finns kameror som har fĂ„ngat delar eller hela hĂ€ndelseförloppet. Vi undersöker vilken bevisning som finns. 

MisstÀnker polisen att gÀrningsmannen anvÀnde nÄgot tillhygge?

– Det Ă€r ingen detalj som vi gĂ„r ut med i nulĂ€get. Kvinna blev angripen pĂ„ eller i nĂ€rheten av resecentrum, men vi gĂ„r inte ut med hur angreppet gick till eftersom det skulle kunna pĂ„verka vittnen, sade Dennis Johansson Strömberg.

Hur arbetar polisen just nu?

– Vi arbetar hĂ„rt. Det Ă€r mĂ„nga poliser involverade och vi pratar med vittnen. Vi Ă€r Ă€ven pĂ„ plats och försöker sĂ€kra eventuell bevisning.

Vid lunchtid hĂ€vdes tĂ„gstoppet pĂ„ strĂ€ckan, men inga passagerare slĂ€pptes pĂ„ eller av under tiden som polisen arbetade vid de ordinarie perrongerna vid resecentrum. 

undefined
Polisen har spÀrrat av stora delar av resecentrum.
undefined
VÄldsbrott resecentrum Linköping
undefined
Polisen har spÀrrat av stora delar av resecentrum.
Polisen larmades till Linköpings resecentrum vid 11-tiden pÄ torsdagen.
Polisen larmades till Linköpings resecentrum vid 11-tiden pÄ torsdagen.
Detta har hÀnt

10.53: Polisen fĂ„r larm om att en kvinna blivit angripen pĂ„ eller i nĂ€rheten av resecentrum.

10.56: Polisen Ă€r framme vid resecentrum och börjar utreda vad som hĂ€nt.

10.57: Polisen begÀr omedelbart trafikstopp hos Trafikverket.

11.00: Polisen uppger att en man har gripits som misstĂ€nkt för ett grovt vĂ„ldsbrott. 

12.59: Polisen uppger att den gripne mannen Àr i 40-ÄrsÄldern. Han och den drabbade ska inte ha varit obekanta för varandra.

13.53: Den drabbade kvinnan har avlidit, uppger polisen. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!