Låt alla välja sin egen kost

Vimmerby2018-09-22 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Jonas Paulssons debattartikel i ”Ljug inte för skolbarnen!” i Vimmerby Tidning/KP den 17/9:

Vi är nog alla överens om att vi vill att våra barn ska erbjudas hälsosam och hållbar mat både hemma och i skolan. Det borde heller inte vara särskilt kontroversiellt att hävda att både barn och vuxna i linje med detta själva bör få välja vad de vill äta.

Allt fler väljer helt eller delvis en vegetarisk kost idag. Men samtidigt visar konsumentundersökningar att 81 procent av alla svenskar väljer en varierad kost där både grönsaker och kött ingår.

Därför känns det sorgligt när skolbarn ”matas” med en mängd internationella siffror av debattören Jonas Paulsson, i något som inte kan tolkas som annat än rent propagandistiskt syfte. Gissningsvis framkallar det snarare ångest och oro bland våra unga.

Är det inte rimligare att vi istället uppmuntrar våra barn att äta varierat, hälsosamt och nyttigt? Där vi gärna också lyfter fram fördelarna med svenskodlade grönsaker. Pedagogiskt känns det därför fel att skuldbelägga alla de ungdomar som ibland väljer att äta en hamburgare eller köttbullar med lingonsylt.

I sin debattartikel ”Ljug inte för skolbarnen!” staplar Jonas Paulsson, från kampanjorganisationen Köttfri måndag, en rad globala argument för att skapa klimatångest. Hur konstruktivt är det?

Han framför ett häpnadsväckande påstående att ”vår köttkonsumtion” har minskat bestånden av däggdjur, fåglar, fisk, reptiler och groddjur med 58 procent. Dessa siffror stämmer inte alls i Sverige.

Sanningen är, enligt Naturvårdsverket, att Sverige exempelvis borde ha fler betande djur för att vi ska kunna leva upp till våra svenska miljömål om exempelvis biologisk mångfald. Antalet svenska mjölkkor har minskat från nära två miljoner till 350 000 de senaste 80 åren och därmed de klimatavtryck som görs.

Om vi, som Jonas Paulsson, ska prata klimatförstöring och ”stora ekologiska fotavtryck”, så vore det klädsamt om han också beskrev för de svenska skolbarnen att de fossila utsläppen (biltrafik, bostadsuppvärmning, industriproduktion) står för 74 procent av de förödande växthusgaserna. Medan kornas metanutsläpp, genom bland annat idissling, står för 5 procent.

Varje svensk orsakar idag i snitt utsläpp på 11 ton koldioxidekvivalenter (alla utsläpp omräknat till koldioxid). Av dessa kommer 20 procent, 2 ton, från mat, varav 1,2 ton från animalier. 70 procent av dessa växthusgasutsläpp kommer faktiskt från mat som vi importerar. Så Jonas Paulsson skulle kunna utveckla sin klimatargumentering från en Köttfri måndag till en Importfri tisdag.

För oss som vill gynna klimatet så är därför det enkla rådet:

Åk mindre bil, dra ned på konsumtionen av exempelvis kläder och plastmaterial. Ät varierat och gärna mera grönsaker. För den som väljer att äta kött, köp svenskt. Och framförallt: släng inte maten. All den mat som vi svenskar slänger bort står för åtta procent av våra totala koldioxidutsläpp.