Vill inleda rättsprocess efter felaktiga arvoden

Till följd av Björn Hoflunds (M) avgång har kommunstyrelsens ordförande Conny Forsberg (S) tittat närmare på revisionens utredning. Nu ämnar han föreslå en rättslig prövning.

Conny Forsberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har gått igenom samtliga arvodesbetalningar till politikerkollegan Lars Karlsson (L). Nu planerar han att lyfta frågan om rättslig prövning.

Conny Forsberg (S), kommunstyrelsens ordförande, har gått igenom samtliga arvodesbetalningar till politikerkollegan Lars Karlsson (L). Nu planerar han att lyfta frågan om rättslig prövning.

Foto: Dennis Petersson/Max Elofsson/bildmontage

Kisa2021-01-04 08:00

– När jag gick igenom alla arvoden som tagits ut på kommunstyrelsen (KS) under 2019 och 2020 insåg jag omfattningen av de felaktigheter som finns. Då är det min skyldighet att agera, konstaterar han.

Det är när vi kontaktar Kindas kommunalråd i frågan om att kommunrevisionens ordförande avgår i protest som han ger de nya, minst sagt tunga, beskeden. Genom Hoflunds agerande har Forsberg, enligt honom själv, återigen gått igenom revisionens utredning kring utbetalda politikerarvoden. Den här gången med mer kritiska ögon.

– När Hoflund meddelade att han ville avsäga sig sitt uppdrag ringde jag upp honom för att få reda på anledningen. Då förklarade han för mig att han var missnöjd över att KS inte har agerat på kommunrevisionens utspel och att han tyckte jag borde begära ut och kolla på alla de arvoden som har betalats ut till kommunstyrelsens förste vice ordförande Lars Karlsson (L) under de här åren. Vilket jag gjorde, förklarar Forsberg och fortsätter:

– När jag såg vad han hade angett som anledning för uttag av arvode så blev jag minst sagt upprörd. Många av utbetalningarna hade aldrig godkänts som förrättningar då de inte genomförts i uppdrag av KS.

Men varför har du inte agerat tidigare?

– Hade man läst revisionens rapport med lite mer kritiska ögon hade man kanske förstått att det låg mer felaktigheter bakom, så där kan jag absolut vara självkritisk. Samtidigt litar man ju på de ledamöter som man jobbar med när man ställer frågor till dem om vad som egentligen pågår, svarar Forsberg.

undefined
Vid nästa kommunstyrelsesammanträde kommer Conny Forsberg (S) att lyfta frågan om att kräva ytterligare återbetalningar från Lars Karlsson (L).

Vid kommunstyrelsens sammanträde i januari kommer ordförande Forsberg att lyfta ett ärende med rubriceringen "Återkrav av felaktigt utbetalda medel samt rättsutredning".

– Om man räknar bort de medel som han redan har återbetalat kommer jag fram till att det handlar om utbetalningar på ytterligare cirka 100 000 kronor som aldrig hade godkänts, förklarar han och fortsätter:

– Sedan måste det antagligen väckas någon form av rättsprocess.

Innebär det en polisanmälan?

– Det skulle det kunna göra, men det behöver det inte. Det är i alla fall den information jag har fått från mina rådgivare.

undefined
"Ett sätt att sitta kvar vid makten, rena personangrepp", säger Lars Karlsson (L) själv om de anklagelser som riktas mot honom gällande felaktigt utbetalda arvoden.

Lars Karlsson själv menar att han hela tiden, när det gäller hans arvode, har gjort det han har trott varit rätt.

– Man ska ha klart för sig att 80 procent av de förrättningar vi pratar om är uppdrag som har ingått i min roll. Resterande sammanträden har jag blivit kallad till av kommunstyrelsens ordförande (KSO) och dessa möten kom till för att vi har haft en jobbig arbetsmiljö på Kinda kommun, menar han och fortsätter:

– Jag har tagit ledigt från mitt jobb, fått minskad ersättning och sedan fått det utbetalt av kommunen. Därav har jag utgått från att det har varit korrekt och godkänt av KSO-ordföranden. Att det inte varit så är ett systemfel.

Det är ganska allvarliga anklagelser. Hur ser du på en eventuell polisanmälan?

– Jag har som sagt gjort det jag trott varit rätt och jag är inte främmande till att betala tillbaka om jag har gjort fel. En rättsprocess är ett sätt att komma ur den här soppan så det är väl bra att det juridiskt reds ut.

Han anser också att Forsbergs agerande grundar sig i det maktskifte som just nu pågår.

– Jag tror det är ett sätt att sitta kvar vid makten, rena personangrepp, så jag tar det med ro. Jag har betalat tillbaka varenda öre, 157 tusen kronor, av det som blivit fel, avslutar han.

Ord och förtydliganden

Kommunrevisionen: Revisionen består av förtroendevalda politiker som på uppdrag av fullmäktige granskar kommunen, politikerna och verksamheten.

Förrättningar: Det är en ersättning som en förtroendevald kan få för sammanträden eller andra uppdrag som ligger utanför det politiska uppdrag som denne får årsarvode för. Dessa kräver beslut i berörd nämnd.

Beslutsgången: Kommunstyrelsens ordförande har själv rätt att väcka ett ärende till det nästkommande sammanträdet. Därefter tar ledamöterna beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!