Efter turbulensen: "Kan ha spätt på missnöjesnerven"

Den gångna mandatperioden i Kinda har varit turbulent. Om ett år är det riksdagsval. "Vi får hoppas att man inte bara röstar av missnöje", säger oppositionsrådet Conny Forsberg (S).

Den gångna mandatperioden i Kinda har varit turbulent. Mycket har hänt sedan det dåvarande oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) presenterade 2020-års budget med Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C).

Den gångna mandatperioden i Kinda har varit turbulent. Mycket har hänt sedan det dåvarande oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) presenterade 2020-års budget med Conny Forsberg (S), Lars Karlsson (L) och Anders Ljung (C).

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-09-14 06:00

Valet 2022

När valresultatet fastställdes sist det begav sig, i september 2018, hade Socialdemokraterna (S) backat med hela 8,76 procent – vilket innebar ett tapp motsvarande tre mandat i kommunfullmäktige. Trots detta lyckades Kindas fortsatt största parti att samla ihop en majoritet, om än en knapp sådan, tillsammans med Liberalerna (L), Centerpartiet (C) och Landsbygdspartiet oberoende (LPo). Den nybildade koalitionen kom dock att bli kortvarig och sprack lite mer än ett år senare. Därefter har turbulensen fortsatt med först en arvodeskris och sedan en politisk kupp som förvandlade S, istället för Moderaterna, till kommunens största oppositionsparti.

undefined
Efter valet 2018 lyckades Kindas fortsatt största parti Socialdemokraterna att skrapa ihop en knapp majoritet tillsammans med Liberalerna, Centerpartiet och Landsbygdspartiet oberoende.

– Vi får väl se vilken inverkan den turbulensen har haft efter valet men för oss tror jag att det kan vara positivt att det blev som det blev. Nu, som opposition, har vi mycket bättre förutsättningar att gå ut med vår egen politik och berätta vad S i Kinda egentligen står för. Vi behöver inte ta hänsyn till liberaler och centerpartister längre, förklarar Forsberg.

– Vi ser positivt framåt och ser stora möjligheter att hämta tillbaka några mandat, fortsätter han.

Du tror inte att mandatperioden kan ha påverkat er negativt?

– Att vi inte har kunnat genomföra de intentioner vi gick till val på kanske kan ligga oss i fatet. Sedan har vi ju, under flera år, sett en tendens av att väljare varit trötta på de etablerade partierna. Jag hoppas att man inte bara röstar av missnöje utan att man även har någon form av ideologisk plattform där man tänker över vilket samhälle man vill ha, svarar Forsberg och fortsätter:

– Turbulensen kan absolut ha spätt på missnöjesnerven. Det är svårt för väljarna att ha förtroende för en politik som inte lirar något bra.

undefined
Ungefär mitt i mandatperioden tog Christer Segerstéen (M) över rollen som kommunstyrelsens ordförande. Nu gäller det för hans parti att bevisa att maktskiftet var värt turbulensen.

Christer Segerstéen (M), numera kommunalråd i Kinda, är hoppfull om att politiken kan återfå förtroendet fram till valet.

– Då vi har hanterat arvodesfrågan och återgärder är vidtagna tror jag att vi kan lägga den frågan bakom oss. Om vi bara sköter oss och har ordning och reda kommer vi att återfå förtroendet av Kindaborna, säger han och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis så att vi har haft en politisk turbulens som är väldigt ovanlig på kommunal nivå. Jag hoppas vi kan få en mer lugn mandatperiod efter nästa val.

Kommer du själv att ställa upp i det kommande valet? 

– Nu tar vi en sak i taget. Vi har ett år kvar på den här mandatperioden och en valrörelse som redan är igång. Jag kommer att fokusera på att sköta verksamheten under detta och nästa år. Framtiden har jag inga kommentarer kring just nu, svarar Segerstéen.

undefined
"Hoppas att man inte bara röster av missnöje", säger oppositionsrådet Conny Forsberg (S) om Kindaborna inför valet som stundar om exakt ett år.

Målsättningen är att fortsätta den samverkan som partiet just nu har med L och C.

– Ja, vi kommer att eftersträva samverkan mellan våra tre partier även fortsättningsvis. Efter valet och väljarnas dom får vi även se vilka partier som kommer fram och vad vi gör då, förklarar Segerstéen.

Att ta över makten mitt i en mandatperiod, finns det någon risk med det?

– Jo självklart. Det gäller att, på en kort tid, bevisa att maktskiftet var värt det. Samtidigt befann vi oss i en situation där mycket var oklart och då måste man ta ett ansvar. Det försöker vi göra på ett så klokt sätt som möjligt.

Du vill alltså inte säga något om din egen framtid?

– Man kommer ju att vara kvar som engagerad på ett eller annat sätt. Sedan får man se vad valresultatet blir, svarar Segerstéen.

Valresultatet 2018

Partier, procent och flest personröster:

Socialdemokraterna, 22,7, Hans Måhagen (45).

Moderaterna, 15,75, Christer Segerstéen (104).

Sverigedemokraterna, 14,38, Christina Nilsson (82).

Centerpartiet, 13,14, Rickard Lindh (70).

Vänsterpartiet, 8,38, Anders Lind (77).

Liberalerna, 7,78, Lars Karlsson (71).

Kristdemokraterna, 7,00, Lena Käcker Johansson (104).

Landsbygdspartiet oberoende, 6,94, Pierre Ländell (79).

Miljöpartiet, 3,77, Pontus Wessman (28).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!