Toppnamnet avgår - så agerar Kindaliberalerna

Kort efter Lars Karlssons (L) avgång väljer hans parti att inte göra ett officiellt uttalande. "Som parti lägger vi oss inte i medlemmars privata ekonomi", skriver Mikael Österling.

Liberalerna i Kinda, med politikerna Nils-Gunnar Wenhov, Veronica Gullbrandson och Mikael Österling, agerar efter att partiets toppnamn Lars Karlsson avsagt sig alla uppdrag.

Liberalerna i Kinda, med politikerna Nils-Gunnar Wenhov, Veronica Gullbrandson och Mikael Österling, agerar efter att partiets toppnamn Lars Karlsson avsagt sig alla uppdrag.

Foto: Arkiv/bildmontage

Kisa2021-01-07 16:00

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Kinda valdes nämligen, vid ett styrelsemöte under onsdagen, till ny gruppledare tillika talesperson för Liberalerna i Kinda. Utöver det kliver Veronica Gullbrandson in som ny ordförande. Exakt hur de ska fylla hålet efter Lars Karlsson, som under tisdagen valde att avsäga sig alla politiska uppdrag, är fortfarande oklart. Klart i dagsläget är dock att partiet inte vill kommentera uppgifterna om hans privata skulder.

– På styrelsemötet enades vi om att inte kommentera händelserna innan kommunstyrelsen (KS) sammanträtt i nästa vecka. Avgången hanteras självklart inom partiet genom kommande fyllnadsval och denna process är inledd, skriver partiets talesperson Österling i ett sms till oss.

Men vem ersätter honom i fullmäktige?

– Den platsen tillsätts enligt vår valsedel. Sofie Rydell är näst på tur, skriver han som svar.

undefined
Det har stormat rejält kring Kindapolitikern Lars Karlsson (L) den senaste tiden. När vi konfronterade honom om privata skulder valde han att avsäga sig alla politiska uppdrag.

Förutom platsen i fullmäktige lämnar Karlsson posten som vård- och omsorgsnämndens ordförande samt KS förste vice ordförande. När vi ringer upp partiordförande Gullbrandson hänvisar hon frågorna till Österling men säger följande:

– Vi sätter igång arbetet för att ersätta honom nu. Det kan säkert vara en utmaning men vi ser positivt på framtiden. Utöver det är det inte så mycket att kommentera. Han valde själv att kliva av.

Som ordinarie styrelseledamot i Liberalerna sitter även Nils-Gunnar Wenhov, en politiker med en diger meritlista. Bland annat var han ordförande för socialnämnden i Kinda, nuvarande vård- och omsorgsnämnden, under två av 2000-talets mandatperioder, alltså sammanlagt åtta år. Han har också varit ledamot i fullmäktige.

– Vi i partiet kommer att gå ut med en mer offentlig kommentar framöver, den står inte jag för på något sätt, men de här turerna är ju inte bra för partiet. Det kan man inte sticka under stolen med, konstaterar han och fortsätter:

– En personlig, mer generell, reflektion är dock att man som politiker måste sätta sig in i och följa alla arvodesregler och spelregler som finns i nämnder och styrelser. Alla politiska uppdrag måste förankras i respektive nämnder och styrelser och det är väl det som har brustit i det här fallet - när det gäller politikerarvoden i KS.

Vad säger du om hans privata skulder då?

– Jag vill inte gå in i detaljer eller kommentera det närmare innan partiet gör ett gemensamt uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!