I Tim Löfqvists källare tjattrar två papegojor. Det är inte det enda som händer. Nej, här är stora processer i rörelse. Något som knappt låter, men som definitivt syns. Här står nämligen öl på jäsning och lagring.
Det hela började med att Tim fyllde år och fick ett nybörjarkit för hemmabryggning.
Tim och Thomas Lundgren har hållit på i ett och ett halvt år nu, men kallar sig fortfarande för nybörjare.
– Man lär sig något varje gång, säger Tim.
Födelsedagspresenten hade synergieffekt. Thomas fick några flaskor av den där allra första ölen och fick smak för att brygga sitt eget öl. Tillsammans började fundera på om de inte skulle gå samman och köpa ett bryggverk.
Så blev det. Och nu är de i full gång med att brygga IPA, lager, stout – ja, till och med julöl.
– Det blir bara roligare och roligare, säger Tim.
Det fina med att brygga öl, påpekar de, är att det går att hålla enkelt. Men det går också att göra hur dyrt och stort som helst.
– Du kan experimentera med vad du vill. Det finns inga gränser, säger Tim.
Deras favoritöl är IPA. Det är även den enklaste ölen att börja med. Den kräver inga specialverktyg och jäser i rumstemperatur. Oftast blir det väldigt bra. Så länge man är noga med hygien, påpekar de.
I början använde de färdiga recept. Nu har Tim börjat skriva egna.
– Det är många saker man misslyckas med, men lika ofta blir det bra.
Det här gör de för sitt eget nöjes skull. Bryggrummet i källaren är inget mikrobryggeri.
– Vi är hemmabryggare, säger Thomas.
Än så länge.
Att satsa helhjärtat och försörja sig på att brygga öl är inte uteslutet. Tim vill starta ett mikrobryggeri, och Thomas hakar gärna på.
– Jag har tio år kvar till pension. Men sen kan jag tänka mig det.
Då behöver de skaffa mer utrustning och en större lokal som bara är ämnad för brygga öl.
Både Tim och Thomas tycker själva att experimenterandet och testandet är det roligaste. Men de lyfter även själva gemenskapen som något otroligt viktigt.
– Att sitta och bubbla i takt med ölen är bara trevligt, säger Tim.
Det tar tid att brygga öl. Jäsning och lagring tar olika tid, beroende på sort. Kontinuerliga prover indikerar om ölen är färdig. Man ska inte förledas att tro att processen är klar bara för att det slutat bubbla. Mycket kan fortfarande ske under ytan. För att få fram den omisskänneliga ölkaraktären måste sockerhalten, som utvinns ur sädesslagen, gå ner. Jästen måste också få göra sitt. Den städar upp restpartiklar, gör ölen klarare och tar bort bismaker.
Att titta till ölen och se hur jäsningen utvecklar sig är någonting Tim gillar starkt.
Jäsningen kan han övervaka via en app i telefonen.
En hemlighet, som nu avslöjas, är att Sågarbrew brygger sin öl på källvatten från Brokind.
– Vi vet inte om det gör någon skillnad, men det känns bättre, säger Thomas.
Det är inte Sågarbrew enda egenhet.
En kompis till Tim har mark mellan Kisa och Åtvidaberg. Där har de precis satt sin egen malt. Om inte grisarna äter upp allt ska de ge sig på att tröska. Om det projektet lyckas kanske Tims kök förvandlas till ett mälteri.
Längre ner i trädgården växer humle. Kanske kommer även den att användas i framtiden. För tillfället använder det för det mesta köpt humle.
Samma petighet kräver även deras IPA, Granneipan. Till den plockar de granskott för att smaksätta ölen. Kanske ska en ny omgång dras igång redan om ett par dagar. I frysen ligger granskotten redo.