Tidsplanen Àr klar: DÄ lÀmnar Kinda kommun Itsam

Beskeden Àr tydliga. I december kommer Kinda att besluta om uttrÀde ur Itsam. "Vi har en 100-procentig politisk enighet", konstaterar kommunalrÄd Conny Forsberg (S).

Kinda beslutar om att lÀmna Itsam pÄ kommunfullmÀktige den 14:e december. Det meddelar kommunstyrelsens Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S) och Lars Karlsson (L).

Kinda beslutar om att lÀmna Itsam pÄ kommunfullmÀktige den 14:e december. Det meddelar kommunstyrelsens Christer Segerstéen (M), Conny Forsberg (S) och Lars Karlsson (L).

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-05 08:00

För nÀstan exakt ett Är sedan klubbades det inriktningsbeslut, som snart har nÄtt vÀgs Ànde, igenom av Kindas kommunfullmÀktige. Sedan dess har ett eventuellt uttrÀde ur kommunalförbundet utretts, dialog med de övriga medlemskommuner har förts och en it-strateg har anstÀllts för att ta processen i mÄl. Till en början var Moderaterna och Kristdemokraterna emot ett uttrÀde. Nu har de anslutit sig till övriga partier.

– Den parlamentariska grupp som nu arbetar med frĂ„gan har kommit fram till att vi bör lĂ€mna Itsam. Gustav Svensson, som Ă€r vĂ„r representant, Ă€r tydlig i sin uppfattning. Vi var först inne pĂ„ att stanna kvar och förbĂ€ttra organisationen men nu Ă€r vi eniga med koalitionen, förklarar oppositionsrĂ„det Christer SegerstĂ©en (M).

undefined
Först var Moderaterna emot ett uttrÀde. Nu, "efter resans gÄng", har Christer Segerstéen och hans parti Àndrat uppfattning vilket gör att enigheten i Kinda Àr total.

Kommunen har under Äret gÄtt ut med en sÄ kallad "request for information" - ett förfarande vars syfte Àr att undersöka marknadens vilja och förutsÀttningar att leverera it-tjÀnster. Fem svar har hittills kommit in.

– Svaren Ă€r extremt genomarbetade och innehĂ„ller kostnader, tidsaspekter och redovisningar kring hur överförandet till en ny organisation skulle gĂ„ till. Företagen Ă€r stora och det kĂ€nns positivt, förklarar Forsberg och fortsĂ€tter:

– PĂ„ fullmĂ€ktige den 14:e december kommer vi att en gĂ„ng för alla besluta om ett uttrĂ€de.

NÀr kan en annan lösning vara pÄ plats?

– Om allt skulle gĂ„ pĂ„ rĂ€ls, sĂ€g om tvĂ„ Ă„r, svarar Forsberg.

undefined
Annicki Oscarsson (KD), direktionsordförande i Itsam tillika Ödeshögs kommunalrĂ„d, menar att hon anser att det bĂ€sta scenariot hade varit om Kinda stannat men att hon Ă€ndĂ„ vĂ€lkomnar ett beslut.

Itsams direktionsordförande Annicki Oscarsson (KD) kommenterar beskedet sÄ hÀr:

– Vi, alla andra kommuner, hade sjĂ€lvklart velat att Kinda fortsatt att vara en del av Itsam. Samtidigt vĂ€lkomnar vi ett beslut. Det blir vĂ€ldigt svĂ„rt att komma framĂ„t i olika frĂ„gor nĂ€r man vĂ€ntar pĂ„ besked.

Kinda lyfter fram bredbandsutbyggnaden som en av flera anledningar till deras missnöje med Itsam. Under 2019 avsattes fem miljoner kronor varav endast 500 000 kronor anvÀndes.

– Det Ă€r en frĂ„ga som Ă€r aktuell för oss alla och nĂ„got som vi har jobbat med. Att Kinda upplever problem Ă€r givetvis beklagligt men jag tror det Ă€r nĂ„got vi kan komma tillrĂ€tta med, menar Oscarsson.

Direktionen har gett Itsam i uppdrag att, genom en extern utredare, klargöra hur ett uttrÀde rent tekniskt, ekonomisk och juridiskt ska genomföras. Slutdatum Àr sista januari 2021.

– NĂ€r Kinda begĂ€r uttrĂ€de kommer vi att medverka till en lösning som Ă€r bĂ€st för oss alla, avslutar Oscarsson.

Om tvÄ Är, dÄ kan en annan it-organisation vara pÄ plats i Kinda. Det tror kommunalrÄdet Conny Forsberg (S).
Om tvÄ Är, dÄ kan en annan it-organisation vara pÄ plats i Kinda. Det tror kommunalrÄdet Conny Forsberg (S).
Karta: Kommunalförbundet Itsam
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!