Stöttar förslaget - "Det ska polisanmälas och utredas"

En rättprocess krävs - och därmed också en polisanmälan. Det anser Pierre Ländell (LPo) och Erik Andersson (V) efter de nya uppgifterna kring felaktigt utbetalda politikerarvoden.

Erik Andersson (V) och Pierre Ländell (LPo), båda ledamöter i Kindas kommunstyrelse, anser att en polisanmälan ska göras med anledning av de senaste turerna kring felaktiga politikerarvoden.

Erik Andersson (V) och Pierre Ländell (LPo), båda ledamöter i Kindas kommunstyrelse, anser att en polisanmälan ska göras med anledning av de senaste turerna kring felaktiga politikerarvoden.

Foto: Dennis Petersson/bildmontage

Kisa2021-01-04 16:00

Liksom Conny Forsberg (S), kommunstyrelsens (KS) ordförande i Kinda, har de båda politikerna granskat de arvodesersättningar som betalades ut till KS vice ordförande Lars Karlsson (L) under hela 2019 och delar av 2020. Anledningen till deras agerande var Björn Hoflunds (M) protest och avsägelse som kommunrevisionens ordförande. Nu meddelar Ländell och Andersson att de kommer att stötta Forsbergs förslag om att initiera en rättslig utredning.

– Precis som jag sa när ärendet var uppe i kommunfullmäktige anser jag att alla eventuella oegentligheter måste utredas. Nu har det kommit fram saker som för mig verkar vara oegentligheter och det måste en oberoende part gå till botten med, konstaterar Ländell och fortsätter:

– Utifrån min bedömning ska det här, i det läge vi är i, polisanmälas och utredas rättsligt.

Men kan du verkligen säga att fel har begåtts?

– Det kan jag inte göra egentligen men eftersom det här rör skattepengar måste vi agera för att se till att det gått rätt till.

Vänsterpartiets Erik Andersson grämer sig över att han, och övriga ledamöter i KS, inte har agerat tidigare.

– Det som är djupt sorgligt med såna här historier är att det spiller över på hela politikerkollektivet som ett gäng fifflare som bara är där för att roffa åt sig makt och pengar, säger han och fortsätter:

– Nu när vi har fått klart för oss att arvoden plockats ut felaktigt måste vi utreda det vidare.

Vad är det som är felaktigt gjort?

– Ja, förrättningarna är ju inte beslutade i KS. Bland annat har ett möte anmälts när han har diskuterat Itsam-frågor med mig och det har aldrig funnits på min världskarta att jag skulle kunna anmäla det som en förrättning.

undefined
Lars Karlsson (L) själv, som polisanmälan gäller, menar bland annat att hans uppdrag som vice ordförande i kommunstyrelsen har varit svårt att tolka.

Enligt Karlsson själv har han, i samband med möten likt det Andersson lyfter, utgått från att det är förrättningar då han har bjudits in av KS ordförande Forsberg. Han poängterar också att hans uppdrag gjordes om inför mandatperioden från en 40-procentig årsarvodering till att räknas som timarvode.

– Mitt misstag är väl egentligen att jag har kopplat de här inbjudningarna till mitt uppdrag som vice ordförande. Det har varit diffust och svårt att veta var man skulle dra gränsen. Efteråt kan jag väl se att jag borde tolkat det på annat sätt.

– Jag har utgått från att de uppgifter jag har lämnat in varit korrekta då de godkänts och betalats ut, avslutar Karlsson.

Karta: Kinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!