Segerstéen (M) om rättsprocessen: "Fel i det här läget"

Oppositionsrådet Christer Segerstéen (M) tycker det är fel att inleda en rättslig process mot Lars Karlsson (L). "Då ska man ha brutit mot klara regler", konstaterar han.

Oppositionsrådet Christer Segerstéen (M), som ämnar bli ny ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det är fel att inleda en rättslig process mot Lars Karlsson (L).

Oppositionsrådet Christer Segerstéen (M), som ämnar bli ny ordförande i kommunstyrelsen, tycker att det är fel att inleda en rättslig process mot Lars Karlsson (L).

Foto: Arkiv/Dennis Petersson

Kisa2021-01-05 10:00

Frågan om felaktiga politikerarvoden, och den utredning som kommunrevisionen presenterade under våren 2020, har återigen tagit fart bara veckor efter att Moderaterna, Liberalerna och Centerpartiet meddelat att de vill forma ett nytt politiskt styre i Kinda. Conny Forsberg (S), som riskerar att avsättas som kommunstyrelsens (KS) ordförande, vill inleda en rättslig process mot den vice ordföranden Lars Karlsson (L) – som i sin tur ingår i den nya "alliansen".

– Jag vill inte blanda in maktskiftet i frågan om politikerarvoden. Klart för mig är att man i vuxna människors samvaro först bör ta fram alla underlag, beslut och åtgärder som har vidtagits för att sedan resonera kring om det finns saker vi borde ha gjort bättre eller om det finns ytterligare felaktigheter att rätta till, konstaterar Segerstéen.

Är du emot förslaget att inleda en rättslig process?

– Ja, det tycker jag är fel i det här läget. En rättslig process driver man ifall man är oense om någonting eller om något kriminellt har begåtts. Det jag välkomnar är däremot en debatt och diskussion om politikerarvoden, att vi går igenom alla åtgärder vi har vidtagit sedan revisionens utredning och att vi klargör vad som egentligen gäller.

undefined
"Jag vill inte blanda in maktskiftet i den här frågan", konstaterar Segerstéen (M) som för bara några veckor sedan meddelade att hans parti, tillsammans med Liberalerna och Centern, nu samarbetar.

På kritiken från kommunrevisionens avgående ordförande Björn Hoflund (M), att kommunledningen inte har gjort tillräckligt för att gå till botten med de felaktigheter som har uppdagats, konstaterar Segerstéen följande.

– Det jag reagerar på är att revisionen, när de kände till de åtgärder vi skulle vidta efter granskningen, tillstyrkte KS ansvarsfrihet för budgeten 2019. Om det var så att man inte var nöjd borde man ha tagit upp det redan då.

– Ser man sedan på de rekommenderade åtgärder som granskningen lyfte fram har vi faktiskt vidtagit många av dem. Vi ser bland annat över, reviderar och tydliggör arvodesbestämmelserna, fortsätter han.

Men de felaktigheter som rör Karlsson då?

– Den ena delen, som rör ersättningen för förlorad arbetsinkomst, har rättats till. Den andra, som rör de möten han har fått förrättningsarvode för, har diskuterats i KS, svarar Segerstéen och avslutar:

– Kanslimöten är inte aktuellt att få arvode för, det är en politisk historia och där har han begått felaktigheter, men när det väl uppdagades tog vi beslut om och tydliggjorde vilka möten KS vice ordförande egentligen ska närvara vid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!