Paret expanderade butiken – mitt under pandemin

Hemköp i Kisa valde att expandera butiken i samband med pandemiutbrottet. Nu är byggnationen färdig, sånär som på några skyltar, och har gett drygt 150 nya kvadratmeter för kunderna.

Leif Johansson och Johanna Andersson, butikschefer på Hemköp Kisa.

Leif Johansson och Johanna Andersson, butikschefer på Hemköp Kisa.

Foto: Fredrik Palmqvist

Kisa2021-03-26 11:00

Butikscheferna och paret Leif Johansson och Johanna Andersson har inte alltid valt de enklaste vägarna genom prövande perioder. För vissa par blir det för mycket med husbygge när man precis har skaffat barn. Leif och Johanna valde för tio år sen att ta över hela Hemköpsbutiken, då deras dotter var två månader. Och vid pandemiutbrottet förra våren valde de att bygga ut sin butik.

– Det var direkt efter förra påsken som vi började bygga om. Vi hade redan tagit beslutet och kände att vi nu kör vi oavsett, säger Johanna Andersson.

– Och det kändes bra att kunna erbjuda jobbmöjligheter för traktens hantverkare, som vi har använt oss av i den mån det går, säger Leif Johansson.

Paret har tagit hjälp av över 10 företag under ombyggnationen – som bland annat innefattat att de expanderat butiksytan med drygt 150 kvadratmeter samtidigt som de fick nya lagerutrymmen och en hel övervåning med personalrum, kontor och vilrum.

Byggnationen möjliggjordes av att paret själva äger fastigheten sedan ett och ett halvt år tillbaka efter många, långa turer med olika fastighetsägare.

Vad kostade det att köpa loss fastigheten?

– Förmodligen mer än vad det var värt. Hade man gjort samma sak i Linköping så hade man inte tjänat på det, säger Leif.

– Vi bor på bygden och vill göra något för bygden. Och vi har fått så mycket hjälp av människor häromkring, det är vi så tacksamma för, fyller Johanna i.

I själva butiken byttes samtliga kyl- och frysdiskar samt att de har förstorat, och bytt plats på, avdelningarna och breddat gångarna – där den som var bredast förut nu är den smalaste.

Hur har corona påverkat ombyggnationen?

– Det har komplicerat det hela då vi varit tvungna att stänga ner den nya ytan under tiden som vi byggde om för att fortfarande ha plats i butiken för kunderna att röra sig på. Sen har vi ju många äldre kunder som vi inte har sett på ett halvår. Då förstår man lite vad de har gått igenom, säger Leif.

Butiken har trots expansionen hållit kvar i restriktionerna vad gäller besöksantal, där vissa av de äldre kunderna nu har återvänt efter två vaccindoser. En av kunderna är Lennart Andersson som har korgen full med kaffepaket.

– Jag har varit instängd i ett halvår men min fru har varit här några gånger och sagt att det blev jättebra, och det ser jag ju nu att det blev, säger Lennart.

undefined
Lennart Andersson kan äntligen komma ut och handla igen.
"Det här såhär jag oftast står härinne, med händerna fulla", säger Johanna Andersson i den nya lagerlokalen.
"Det här såhär jag oftast står härinne, med händerna fulla", säger Johanna Andersson i den nya lagerlokalen.
Karta: Torggatan 6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!