Miljonerna till Kindas äldreomsorg - hit ska de gå

Fler aktiviteter för äldre och en omställning till heltid inom den kommunala vården. Det är några av konsekvenserna i Kinda efter regeringens satsning på äldreomsorgen.

Kinda kommun får statligt stöd på fem miljoner kronor 2021 för att genomföra satsningar på äldreomsorgen.

Kinda kommun får statligt stöd på fem miljoner kronor 2021 för att genomföra satsningar på äldreomsorgen.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Kisa2020-12-25 14:00

Under hösten fick Kinda, likt alla andra svenska kommuner, besked om ökade statliga stöd under 2021. Två miljoner kronor riktades specifikt till det så kallade "Äldreomsorgslyftet" som syftar till att öka kompetensen hos medarbetarna inom den kommunala vård- och omsorgsverksamheten. Dessa pengar kommer enligt vård- och omsorgsnämndens ordförande Lars Karlsson (L) framförallt att användas till att utveckla lärlingsutbildningen på Kinda lärcentrum.

– Det stora är dock de fem miljoner kronor som vi får för att fritt satsa på vår äldreomsorg. Förvaltningen har gett oss förslag på olika prioriteringsområden och vi valde att godkänna dem. Nu har de fått i uppdrag att komma tillbaka med konkreta förslag på satsningar, förklarar han vidare.

undefined
Vård- och omsorgsnämnden med bland andra Lars Karlsson (L) och Risto Laine (S) har beslutat inom vilka områden satsningar ska göras 2021.

Totalt föreslår vård- och omsorgsförvaltningen fem prioriteringsområden. Här listas de:

1. Rätt till heltid. På sikt är kommunens mål att heltid ska vara normen inom verksamheterna, att de anställda ska ha möjlighet till en heltidsanställning. De statliga medlen ska bland annat täcka ökade lönekostnader.

2. Socialt innehåll och förebyggande arbete. Under pandemin har ensamheten på äldreboenden ökat. Här vill kommunen satsa på fler aktiviteter. Det kan också innebära förändringar i den fysiska miljön.

3. Digitalisering. Satsningar här kan bland annat innebära inköp av ny teknik.

4. Arbetsdelning. "Det handlar om att förbättra förutsättningarna för medarbetarna genom att avlasta verksamheten med att uppgifter utförs av annan kompetens", förklarar Karlsson.

5. Hälso- och sjukvård. Området handlar om att kommunen ska förbereda sig inför regionens "Nära vård"-koncept.

undefined
"En viktig signal", säger vård- och omsorgsförvaltningens chef Ida Björkman om det statliga stöd kommunen får.

– Nu ska vi försöka ta fram en plan för att generera så mycket gott som möjligt av pengarna, konstaterar förvaltningschefen Ida Björkman.

Pandemin har ju visat att äldreomsorgen inte har prioriterats. Hur viktiga är de här satsningarna?

– Det statliga stödet skickar en viktig signal, att det här är en grupp i samhället som vi behöver prioritera extra, bland annat genom att skapa bättre förutsättningar för medarbetarna som vårdar dem.

Har äldreomsorgen i Kinda inte prioriterats tillräckligt tidigare?

– Det skulle jag inte vilja säga. Vi har en god kvalité i Kinda och jag tycker våra brukarundersökningar också visar på just det. Sedan finns det såklart förbättringsområden, avslutar Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!