Företaget skenar framÄt: "Mycket bÀttre Àn vi trodde"

Fredric Henningsson, ansiktet bakom limousin- och taxiföretaget LxLimo, bytte ut arbetet som lastbilschaufför mot egenföretagandet. "Snart kan jag allt om hela Kisas befolkning och alla pensionÀrers krÀmpor", skrattar han.

Fredric Henningsson startade upp sitt företag i slutet av förra Äret. DÄ var det tÀnkt som hobbyverksamhet, vid sidan om arbetet som lastbilschaufför. Det kom dock att Àndras fort.

Fredric Henningsson startade upp sitt företag i slutet av förra Äret. DÄ var det tÀnkt som hobbyverksamhet, vid sidan om arbetet som lastbilschaufför. Det kom dock att Àndras fort.

Foto: Agnes GanestÄl

Kisa2022-09-21 15:21

Fredric Henningsson bromsar in utanför sin och familjens villa i Kisa. Han kliver ur den grönvita taxibilen och kommer till mötes pÄ uppfarten. Det Àr dags för lunchrast.

– Den hĂ€r taxibilen gĂ„r för Östgötatrafiken och kör fĂ€rdtjĂ€nst och skolkörningar fem dagar i veckan. Det gĂ„r vĂ€ldigt bra faktiskt, berĂ€ttar han.

undefined
Fredric Henningsson arbetade tidigare som lastbilschaufför. Han trivs dock bÀttre med sitt nuvarande arbete, dÀr han fÄr trÀffa mÀnniskor hela dagarna.

Ett knappt Är har gÄtt sedan uppstarten av det som dÄ var tÀnkt att bara vara ett limousinföretag, men som sedan utökades med bÄde taxiresor, fÀrdtjÀnst och skolskjuts. Tanken var dessutom att hÄlla verksamheten pÄ hobbynivÄ, men efter bara ett antal mÄnader blev det Fredric Henningssons heltidsjobb.

– Det Ă€ndrades fort nĂ€r vi sprang pĂ„ den hĂ€r taxibilen. Den ger oss en fast inkomst hela tiden och dĂ€rför vĂ„gar vi satsa. Vi har en trygghet dĂ€r och fĂ„r in de pengar som vi behöver för att driva runt allt.

– Limousinerna har ocksĂ„ rullat pĂ„ vĂ€ldigt bra, mycket bĂ€ttre Ă€n vi trodde. De kommer att rulla varenda helg nu i tre mĂ„nader. Vi har inte ens annonserat nu, för vi har sĂ„ mycket att göra Ă€ndĂ„. Det Ă€r roligt att det blev Ă„t det hĂ„llet.

undefined
Fredric Henningsson trivs mycket bra med sitt jobb. Det Àr vÀldigt tacksamt att köra fÀrdtjÀnst, menar han.

I dagslÀget Àr det bara Henningsson sjÀlv, med stöd av sin fru, som driver runt företaget som chaufför. En anstÀllning av ytterligare en chaufför Àr dock pÄ gÄng.

Har du gett upp lastbilskörandet?

– Ja, det har jag gett upp helt och hĂ„llet. Personligen tycker jag att det hĂ€r Ă€r ett mycket roligare jobb, dĂ€r man fĂ„r trĂ€ffa folk hela dagarna. Snart kan jag allt om hela Kisas befolkning och alla pensionĂ€rers krĂ€mpor, skrattar han.

Det pratas mycket om klimatet nu. Är det miljömĂ€ssigt försvarbart att driva denna typ av verksamhet?

– Ja, vi behöver ju fĂ€rdtjĂ€nst och taxiresor. Taxibilarna, bĂ„de den vanliga och minibussen, gĂ„r pĂ„ HVO, trots att det Ă€r betydligt mycket dyrare Ă€n diesel. Det Ă€r ju de tvĂ„ som rullar mest ocksĂ„.

undefined
Det senaste tillskottet i bilfamiljen Àr en minibuss, som utvÀndigt ser vÀldigt diskret ut. InvÀndigt Àr den dock fylld av flÄdigheter.

– Sedan tĂ€nker vi mycket pĂ„ eco driving med, mycket för att brĂ€nslepriserna Ă€r sĂ„ pass dyra. Vi stĂ„r inte pĂ„ tomgĂ„ng och kör vĂ€ldigt ekonomiskt för att hĂ„lla nere brĂ€nslekostnaderna. DĂ„ blir det ju miljövĂ€nligt ocksĂ„.

Fredric Henningsson ser nu fram emot vad som komma skall.

– Nu hoppas vi att vi kan bygga vidare pĂ„ det som vi har och att vi kan hĂ„lla pĂ„ med det hĂ€r ett tag och se vart det tar vĂ€gen. Nu har vi gjort mycket investeringar och lagt ut mycket pengar, men man mĂ„ste ju chansa ocksĂ„.

undefined
TvÄ limousiner, en minibuss och en taxibil har Fredric Henningsson hunnit skaffa under företagets första nio mÄnader.
Limousinerna Àr ute pÄ uppdrag varje helg nu. Fredric Henningsson har till och med lÄtit bli att annonsera ut om företaget, dÄ han har tillrÀckligt att göra ÀndÄ.
Limousinerna Àr ute pÄ uppdrag varje helg nu. Fredric Henningsson har till och med lÄtit bli att annonsera ut om företaget, dÄ han har tillrÀckligt att göra ÀndÄ.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!