"Han har betytt oerhört mycket för kommunen"

Eldsjälen, föreningsmänniskan och Kindaprofilen Jerker Carlsson har hastigt gått ur tiden – och lämnat en hel kommun i sorg. "Han lämnar ett så oerhört stort tomrum efter sig".

Jerker Carlsson, en av Kindas största eldsjälar, har hastigt gått ur tiden – 71 år gammal.

Jerker Carlsson, en av Kindas största eldsjälar, har hastigt gått ur tiden – 71 år gammal.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2022-03-11 08:14

Det säger Fredrik Larsson som är ordförande i Kisa scoutkår tillika svärson till Jerker Carlsson. På tisdagen insjuknade den tidigare kultur- och fritidschefen i Kinda kommun hastigt och avled samma dag. Han blev 71 år gammal.

undefined
Det Jerker Carlsson inte visste om Kindas centralort Kisa var inte värt att veta. Kulturhistoria var hans signum.

– Han har under så många många år varit en av scoutkårens absolut starkaste eldsjälar. Han har stått för ett mycket starkt ledarskap och en väldigt stor kunskap om friluftsliv. Han hade väldigt tydliga värderingar i allt han gjorde med målet att lämna den här världen lite bättre än vad den var när han klev in i den.

– Det som utmärkte honom var det väldigt långsiktiga engagemanget för både scouting men också för många andra frågor så som lokalhistoria och ungdomars möjligheter. Han var även starkt drivande kring de många integrationsprojekt vi har genomfört genom åren, fortsätter Fredrik Larsson.

undefined
"Han lämnar ett oerhört tomrum efter sig", säger Fredrik Larsson, ordförande i Kisa scoutkår där Jerker Carlsson under väldigt många år engagerade sig och drev föreningens utveckling framåt.

En kondoleansbok kommer att, från och med fredag, att finnas på Kisa bibliotek.

– Det är väldigt många som har hört av sig till oss. Här är tanken att alla som vill ska kunna lämna en hälsning, säger Fredrik Larsson.

Det är få människor i Kinda som har haft ett lika stort engagemang i allt från föreningsliv till kulturhistoria och kommunal utveckling som Jerker Carlsson. Han kunde bland annat Kisas historia som ett rinnande vatten, något han delade med sig av genom otaliga kultur- och naturguidningar genom åren. Dessutom var han aktiv som ordförande i Södra Kinda bygdegille.

undefined
Som kultur- och fritidschef var Jerker Carlsson oerhört uppskattad i Kinda kommun. Även efter pensionen fortsatte han att engagera sig i kommunens utveckling, på flera olika sätt. Här syns han i rollen som natur- och kulturguide, alltid med ett leende på läpparna.

– Just nu känns det väldigt tomt. Han var en mycket inkluderande ordförande, han lockade fram det bästa ur alla i föreningen. Han var en bra ledare, säger Ing-Mari Hjelte, sekreterare i föreningen, och fortsätter:

– Förlusten är givetvis störst för familjen, men den är också stor för oss.

Majlis Johansson var socialdemokratiskt kommunalråd då Jerker Carlsson först anställdes som kulturchef i Kinda. Hon har, sedan bortgången, märkt att kommunen är i sorg.

undefined
Jerker Carlsson delade med sig av sin kunskap vid otaliga kultur- och naturguidningar genom åren.

– När jag har varit ute på samhället under de här dagarna är det många som har uttryckt sorg och nästan ett chocktillstånd. Han engagerade sig i så många frågor och brydde sig verkligen. Det känns jättetomt, säger hon.

Vad har han betytt för Kinda?

– Oerhört mycket, både för kommunen och föreningslivet. Han har alltid haft en stor omtanke om bygden och en stor kunskap om bygdens historia. Han hade ett djupt samhällsengagemang.

Läs mer om Jerker Carlssons engagemang i följande artiklar:

Efter 60 år som scoutledare: Nu prisas Jerker Carlsson

"Saknas en strategi för det kulturhistoriska"

Han vill stoppa urvattningen av Kisa - "Måste till nu"

Bygdegillet har genomgått en föryngring

Ett hårt slag för orten: "Det värsta som kunde ha hänt"

Kanalen hyllas med historisk vandring i Horn

Kisaborna fick historisk tillbakablick

"Det är en överföring av kunskap"

Karta: Kisa, Kinda kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!