Jennifer klarade svåra yrkesprovet

Jennifer Johansson från Kisa har kommit ett stort steg närmare sin dröm om att bli florist. I veckan klarade hon yrkesbeviset, vilket är det svåraste provet för gymnasiestudenterna.

I veckan genomförde Jennifer Johansson sitt yrkesbevis och blev godkänd.

I veckan genomförde Jennifer Johansson sitt yrkesbevis och blev godkänd.

Foto: Privat

Kisa2020-04-17 16:58

Yrkesbeviset är det sista och svåraste momentet som gymnasieeleverna på floristprogrammet går igenom innan de blir färdiga för att ge sig ut i yrkeslivet. Det är ett projekt som varje elev jobbar med enskilt under sitt tredje år på gymnasiet. Under onsdagen genomfördes de praktiska provet och dagen därpå genomfördes en presentation som granskades. Delar som färgschema och idéutveckling bedömdes.

Jennifer Johansson från Kisa läser programmet på Praktiska Gymnasiet i Linköping och var en av de tre eleverna som klarade provet.

– Det känns skönt att det är färdig och det ska förhoppningsvis göra det lite lättare för mig på arbetsmarkanden, säger hon.

Mari Hedestad arbetar som floristlärare på gymnasieskolan och hon beskriver provet som väldigt tufft.

– Det är många moment som man ska klara av och redan under höstterminen börjar de arbeta med projektet. Hon gjorde väldigt bra ifrån sig, säger Mari Hedestad.

Yrkesbeviset är nödvändigt att klara för att bli certifierad florist. Jennifer Johansson skapade en blomsterinstallation efter vissa kriterier som skulle uppnås. Sedan efter tre år som arbetandes inom ett hantverksyrke, ska man genomföra ett gesällprov. 

Under våren har Jennifer Johansson haft praktik på Blomboutiquen i Linköping.

– Det har varit väldigt roligt givande för mig. Vissa andra ämnen har vi fått arbeta hemifrån på sistone och då är det roligt att få komma ut på en arbetsplats, säger hon.

Efter terminen tar Jennifer Johansson studenten och vill börja jobba som florist.
Efter terminen tar Jennifer Johansson studenten och vill börja jobba som florist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!