"Det kändes så bra att jag fick säga det till honom"

För bara en vecka sedan nominerades Jerker Carlsson till kulturpriset 2022. Tre dagar senare var han borta. Nu sörjer Gudrid Hansen, kollega tillika vän, hans bortgång.

"Jerker var en ledargestalt, den gode ledaren", säger Gudrid Hansen.

"Jerker var en ledargestalt, den gode ledaren", säger Gudrid Hansen.

Foto: Agnes Ganestål

Kisa2022-03-11 17:49

Det var i ett mejl till Kinda kommun som Gudrid Hansen delgav sina tankar: Jerker Carlsson borde bli den som får ta emot kulturpriset 2022. En del av motiveringen löd:

"Jerker Carlssons vilja och ambition att delge andra av sitt unika kunnande om Kinda, visar sig hela tiden. Osjälviskt, med stort engagemang, bidrar han till det som är så viktigt: Att visa på vår historik och utifrån den som grund, arbeta för Kinda i nutid och för framtiden.

Som mottagare av kommunens kulturpris 2008 kan jag med stolthet nominera Jerker Carlsson till detsamma för år 2022!"

undefined
"Som mottagare av kommunens kulturpris 2008 kan jag med stolthet nominera Jerker Carlsson till detsamma för år 2022!". Så avslutade Gudrid Hansen sitt mejl till kommunen, där hon nominerade Jerker Carlsson till kulturpriset 2022.

Tre dagar senare fick Gudrid beskedet – Jerker hade hastigt gått ur tiden.

– Det är märkligt och det kommer ta lång tid att ta det till sig.

Vi står på torget i Kisa. Fredagens manifestation för Ukraina är precis avslutad och nu har vi övergått till att samtala om Jerker, den enorma eldsjälen och föreningsmänniskan som brann för sitt Kinda.

Gudrid berättar att hon hann nämna nomineringen till kulturpriset för sin vän innan hans bortgång. Det är hon tacksam för.

– Jag sa till Jerker någon vecka innan att jag skulle nominera honom till kulturpriset. "Oh Gudrid, nu blir jag hedrad", sade han då. Det kändes så bra att jag fick säga det till honom.

undefined
"Jerker var en ledargestalt, den gode ledaren", säger Gudrid Hansen.

Hon ler, men i ögonen blänker något som ser ut som sorg.

– Det här är en väldigt stor förlust. Sådana här människor kommer aldrig tillbaka som person, med all den kunskapen och viljan att ge. Vi hade en dialog hela tiden, en vänskap. Det var alltid lätt att ringa till Jerker. Han var hjälpsam, rak och tydlig.

Vad har Jerker betytt för Kinda?

– Han har fört vår historik vidare, samtidigt som han själv har använt sig av den i nutiden. Han har hela tiden haft kulturarvet med sig som ett naturligt sätt att både arbete och vara i sig själv. Han var verkligen bygdens son.

undefined
Jerker Carlsson brann för sitt Kinda. Nu har han hastigt gått ur tiden. Efter sig lämnar han en hel kommun i sorg.

Gudrid fortsätter:

– När jag fick veta det, då vände jag mig åt hans väderstreck och sa "vad har du nu hittat på, Jerker? Vad har du nu hittat på?". Det var väldigt sorgligt.

Hon ler ömsint.

Många vittnar om att Jerker lämnar hela Kinda kommun i sorg. Vad känner du?

– Ja, svarar Gudrid, blickar ut över torget där manifestationen precis ägt rum och fortsätter:

– Vid sådana här tillfällen är det personer som Jerker man behöver. De träder fram och är en trygghet, finns där och hjälper till. Goda förebilder när oron är stor, de kan man aldrig ha för många av.

Några dagar innan Jerker Carlssons bortgång nominerade Gudrid Hansen honom till kulturpriset 2022. Det kommer ta tid att smälta att han inte finns mer, konstaterar hon nu.
Några dagar innan Jerker Carlssons bortgång nominerade Gudrid Hansen honom till kulturpriset 2022. Det kommer ta tid att smälta att han inte finns mer, konstaterar hon nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!