Hennes uppdrag: "Att handeln överlever i Kisa"

Uppdraget har legat på is i några år - i väntan på rätt person. Nu meddelar föreningen "Kisa handel & service" att det är Gudrid Hansen som tar över rollen som centrumsamordnare.

Sedan några år har "Kisa handel & service", med Morgan Alm och Peter Jonasson, och Attraktionskraft Kisa, med Bruno Larsson, sökt efter en ny centrumsamordnare. Gudrid Hansen tog sig an uppdraget.

Sedan några år har "Kisa handel & service", med Morgan Alm och Peter Jonasson, och Attraktionskraft Kisa, med Bruno Larsson, sökt efter en ny centrumsamordnare. Gudrid Hansen tog sig an uppdraget.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-05-24 12:00

– Den lokala handeln har framtiden för sig, det är jag övertygad om. Närheten till butikerna, alla möten och all glädje som finns här i Kisa är en otrolig styrka. Att få möjligheten att jobba med de här frågorna känns oerhört viktigt, roligt och inspirerande, konstaterar hon när vi träffas mitt i Kisahandelns kärna.

Med sig har hon handlarna Morgan Alm och Peter Jonasson, och så Bruno Larsson från Attraktionskraft Kisa. Sedan mitten av 2010-talet har trion sökt efter en efterträdare till den tidigare centrumsamordnaren Ingemar Bengtsson - alltså en person som kan förverkliga idéer, genomföra projekt och stötta Kisahandlarna i sin utveckling. När de väl prickade rätt fick de nödvändigt stöd för att finansiera uppdraget - drygt 50 000 kronor under 2020.

undefined
"Jag är lokal med versaler", konstaterar Gudrid Hansen som nu har fått uppdraget att samordna utvecklingen av handeln och servicen i Kisa.

– Vi avser att utvärdera det hela när året har gått men vi är redan helt inställda på att det ska bli en fortsättning. Vi har ett starkt näringsliv och en stark handel/service men samtidigt står vi inför strukturomvandlingar i samhället med näthandel och på kort sikt coronaviruset. Därför behöver vi en samlande kraft, berättar Larsson och Alm fortsätter:

– Vi hoppas att det här ska leda till att handeln överlever i Kisa. Hur det än är har vi handlare inte tiden som krävs att lägga utanför våra verksamheter för att vi ska kunna växa och utvecklas tillsammans.

undefined
Ica-handlaren Morgan Alm är positiv till rekryteringen av Gudrid Hansen. "Vi handlare har inte tiden som krävs själva", konstaterar han.

Redan nu, med Gudrid Hansen ombord, har "Kisa handel & service" gjort en rad satsningar. Bland annat har en Facebook-sida skapats i syfte att nå ut med information, en ny hemsida är också på gång och dessutom har informationsskyltarna, vid infarterna till Kisa, bytts ut. Till sommaren planerar de, trots ovissheten, även Levande torg och bakluckeloppisar.

– Perioden som kommer nu, med mycket handel kring turismen, kan bli ödesdiger för många. Vi ska göra vad vi kan, där är Levande torg en del, men samtidigt måste vi vara vaksamma på vilka restriktioner som gäller, konstaterar Hansen.

Vad blir det viktiga för att handeln ska överleva?

– Många gånger ligger beslutet hos konsumenten. Det är viktigt, inte minst för miljön, att vi får tanken kring handel att svänga om. Att man gynnar det lokala istället för att knappa in varor från Kina, menar Hansen och Larsson avslutar:

– En annan grej som är viktig är att vi som gruppering blir en resurs och det naturliga bollplanket till kommunen

undefined
Attraktionskraft Kisas Bruno Larsson hoppas att den "nya" grupperingen kan bli en form av remissinstans till kommunen i frågor som rör handel och service.
Den nya centrumsamordnaren Gudrid Hansen hoppas att det går att arrangera "Levande torg" i sommar men om restriktionerna sätter stopp får de satsa på hösten.
Den nya centrumsamordnaren Gudrid Hansen hoppas att det går att arrangera "Levande torg" i sommar men om restriktionerna sätter stopp får de satsa på hösten.
Karta: Stora torget, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!