Han har drivit gym under tre olika decennium

Som 20-Äring tog Niklas Nilsson över gymmet i Kisa. I dag, tolv Är och flera satsningar senare, driver han en stabil verksamhet vars omsÀttning mer Àn fyrdubblats.

Han var 20 Är gammal nÀr han tog över gymmet i Kisa. Nu driver Niklas Nilsson en stabil verksamhet.

Han var 20 Är gammal nÀr han tog över gymmet i Kisa. Nu driver Niklas Nilsson en stabil verksamhet.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-01-17 20:00

– Det hĂ€r gymmet Ă€r som en del av mig sjĂ€lv. Hade jag inte haft ett sĂ„dant intresse för trĂ€ning hade det förmodligen aldrig gĂ„tt. Man tjĂ€nar inte sĂ„ mycket pengar, utan det handlar helt enkelt om att jag brinner för verksamheten, konstaterar företagaren nĂ€r vi slĂ„r oss ned pĂ„ hans kontor vid Kisa TrĂ€ningscenter.

Ute i gymmet mixas musiken ur högtalarna med ljudet frÄn ett fÄtal trÀningsmaskiner. Det Àr en tidig januarimorgon och trycket Àr lÄgt, men gymÀgaren Niklas Nilsson mÀrker ÀndÄ ett uppsving sedan Ärsskiftet.

– Under vissa tider, framförallt nĂ€r mĂ„nga slutar sina jobb, kan det vara ganska fullt hĂ€r inne. TyvĂ€rr brukar det förĂ€ndras ganska fort, mĂ„nga satsar pĂ„ tok för hĂ„rt i början, men vi försöker hela tiden pusha folk att hitta sin egen rutin.

Totalt Àr det drygt 400 Kindabor som i dagslÀget har ett medlemsskap tecknat vid trÀningsanlÀggningen och sedan 2016, som Àgaren sjÀlv beskriver som ett toppÄr, har utvecklingen stagnerat nÄgot. NÀr han tog över gymmet vid Ärsskiftet 2007/2008 var den belÀgen i en mindre lokal pÄ Storgatan 1 och omsatte drygt 300 000 kronor. I dag Àr samma siffra strax under 1.5 miljon kronor, och förutom sjÀlva gymdelen, arrangeras omkring tio olika grupptrÀningspass varje vecka.

– PĂ„ en mindre ort tror jag nog att det Ă€r den hĂ€r omfattningen som man kan förvĂ€nta sig. Att det gick sĂ„ bra 2016 tror jag delvis har att göra med trĂ€ningstrenden pĂ„ sociala medier, men ocksĂ„ att det, i samband med flyktingströmmen, var mĂ„nga nyanlĂ€nda som trĂ€nade hĂ€r.

400 medlemmar, Àr det tillrÀckligt?

– Jag tror egentligen inte att det finns ett sĂ„ mycket större kundunderlag i Kisa. Det Ă€r klart att man alltid vill ha sĂ„ mycket kunder som möjligt, men jag tycker vi hĂ„ller en stabil och bra nivĂ„.

Har ni nÄgon konkurrens?

– Det som vi konkurrerar med Ă€r vĂ€l isĂ„fall andra passverksamheter, annars Ă€r vi ganska ensamma. I vissa fall Ă€r det bra med konkurrens men om det hade det funnits ett gym till hĂ€r sĂ„ tror jag istĂ€llet att ingen hade gĂ„tt runt.

I dag har Niklas Nilsson fyllt 32 Är och trots att han har flera bolagsengagemang, bland annat som Àgare av Nilswiks Förskolor AB, vill han att gymmet ska fortsÀtta att utvecklas.

– NĂ€r vi fĂ„r tid över ska vi göra om och öppna upp en ny del av gymmet, drygt 30 kvadratmeter. DĂ€r vi tĂ€nker ge större utrymme Ă„t friviktstrĂ€ning, avslutar Kisaföretagaren.

Kisabon Anna Helgesson Àr en av de drygt 400 medlemmarna som trÀningscentret har i dagslÀget.
Kisabon Anna Helgesson Àr en av de drygt 400 medlemmarna som trÀningscentret har i dagslÀget.
Karta: Kisa TrÀningscenter
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!