Fem förvildade katter i Kisa kan avlivas

Under flera Ärs tid har förvildade katter synts till i ett omrÄde Kisa. Nu har lÀnsstyrelsen beslutat att en katthona med fyra ungar ska omhÀndertas. Katterna kan avlivas.

LÀnsstyrelsen har beslutat att fem katter som bedöms vara förvildade ska omhÀndertas. (Bilden Àr tagen i ett annat sammanhang och visar en annan katt.)

LÀnsstyrelsen har beslutat att fem katter som bedöms vara förvildade ska omhÀndertas. (Bilden Àr tagen i ett annat sammanhang och visar en annan katt.)

Foto: Mostphotos

Kisa2023-04-27 12:24

Sedan 2020 har lĂ€nsstyrelsen i Östergötland vid flera tillfĂ€llen fĂ„tt in anmĂ€lningar om övergivna och förvildade katter i ett omrĂ„de kring TornhagsvĂ€gen i Kisa.

25 katter har omhÀndertagits under de senaste Ären. Merparten av de omhÀndertagna katterna har avlivats dÄ de har ansetts vara förvildade och svÄra att socialisera. Ingen av de omhÀndertagna katterna har varit id-mÀrkt.

Den 12 april i Ă„r fick lĂ€nsstyrelsen in en ny anmĂ€lan om att en katthona med en fjolĂ„rskull har synts till i det aktuella omrĂ„det under en lĂ€ngre tid. Det handlar om totalt fem katter som saknar kĂ€nd Ă€gare. 

Enligt lÀnsstyrelsen kan katterna ha blivit kvar i omrÄdet sedan tidigare omhÀndertaganden. LÀnsstyrelsen betraktar de fem katterna som övergivna och dÀrför ska de omhÀndertas av djurskyddsskÀl.

De katter som tidigare har omhĂ€ndertagits i omrĂ„det har "uppvisat stark stress" och varit i ett sĂ„dant mentalt skick att det inte varit möjligt att sĂ€lja eller överlĂ„ta dem. LĂ€nsstyrelsen anser att det Ă€r troligt att katthonan och hennes fyra ungar kommer att utsĂ€ttas för stress i samband med omhĂ€ndertagandet. Det Ă€r, enligt myndigheten, högst troligt att de levt fritt utomhus hela sitt liv. 

Under förutsÀttning att katterna uppvisar ett skyggt och förvildat beteende vid omhÀndertagandet fÄr de tas till veterinÀr och avlivas, skriver lÀnsstyrelsen i beslutet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!