Föreningshuset räddas - Izak och Christine tar över

De har bott i byggnaden som hyresgäster under ett och ett halvt år - och förälskat sig i bygden. Nu köper paret Izak Örntorp och Christine Kacz föreningshuset i Tidersrum.

Izak Örntorp, som har rötter i bygden, köper föreningshuset i Tidersrum tillsammans med sambon Christine Kacz. "Vi vill ta hand om huset", säger de.

Izak Örntorp, som har rötter i bygden, köper föreningshuset i Tidersrum tillsammans med sambon Christine Kacz. "Vi vill ta hand om huset", säger de.

Foto: Dennis Petersson/privat/bildmontage

Kisa2020-12-07 08:00

– Det är något med den här trakten, naturen och människorna som känns väldigt hemma. För oss blir det viktigaste, nu till en början, att ta hand om huset och starta upp något för både oss själva och bygden, berättar de nya husägarna.

undefined
Allan Westerdahl, ordförande i Tidersrums hembygdsförening, är glad över att de hittat en köpare som fortsatt vill att den stora samlingslokalen ska vara tillgänglig för allmänheten.

Redan för två år sedan inledde Tidersrums hembygdsförening en process för att sälja föreningshuset. Ekonomin för att kunna underhålla fastigheten fanns helt enkelt inte längre. Som ett första steg erbjöds Kinda kommun köpa tillbaka byggnaden men tackade nej och en köpare söktes istället på den öppna marknaden. I veckan skrevs kontrakt.

– Det viktigaste för oss var att föreningshuset skulle få vara kvar i sin funktion och om inte vi hade gått vidare med en försäljning var risken att det skulle stå och förfalla. Vi är jätteglada över att de nya ägarna vill att det ska komma Tidersrumsborna till nytta, berättar föreningens ordförande Allan Westerdahl.

undefined
Izak Örntorp och Christine Kacz träffades på Linköpings universitet när de läste slöjd-, hantverk- och formgivningsprogrammet. Målet är att kunna starta ett eget företag i Tidersrum.

Prislappen för huset, som är drygt 320 kvadratmeter stort, blev 600 000 kronor. Izak och Christine får tillträde 5:e januari.

– Nu kommer allt fokus, en tid framöver, att läggas på huset. Vi behöver byta tak, renovera fasaden och uppdatera värmesystemet som är från år 1983, förklarar Christine och avslutar:

– Den stora aulan i föreningshuset ska inte bli ett nytt vardagsrum för oss. Där kommer vi att jobba med kreativt skapande men det ska också vara öppet att hyra för fester, möten eller andra tillställningar. Vi har många idéer.

Karta: Föreningshuset, Tidersrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!