Efter 60 år som scoutledare: Nu prisas Jerker Carlsson

Jerker Carlsson har genom åren i stort sett blivit synonym med Kindas kultur- och föreningsliv, något han nu prisas för. "Jag är glad och stolt", konstaterar han.

Jerker Carlsson vet och kan det mesta om Kindas kultur- och föreningsliv. Nu får han Kinda kommuns föreningsledarpris.

Jerker Carlsson vet och kan det mesta om Kindas kultur- och föreningsliv. Nu får han Kinda kommuns föreningsledarpris.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-06-08 09:58

Utmärkelsen som han får ta emot är Kinda kommuns föreningsledarpris, ett pris som delas ut av samhällsbyggnadsnämnden (sbn) vartannat år och består av 10 000 kronor. I kommunens motivering hyllas han bland annat för sitt mångåriga och outtröttliga engagemang som har bidragit till att aktivera Kindabor i alla åldrar. "Att arbeta för att alla ska kunna få del av en aktiv fritid är en viktig och eftersträvansvärd ambition som sbn vill uppmärksamma", står det i motiveringen.

undefined
Engagemanget i Kisa scoutkår sträcker sig över 60 år, på senare tid verkar han i Södra Kinda bygdegille. Däremellan har han bidragit ideellt på flera andra sätt.

– Det är ett pris som jag själv, under 17 år som kultur- och fritidschef, var med och delade ut så jag vet vilket fint sällskap jag får vara en del av. För mig har det ideella arbetet alltid funnits där naturligt. Med en mor och far som engagerade sig ideellt var det som att jag föddes in i föreningslivet, förklarar Carlsson och fortsätter:

– Den förening som jag vill framhålla främst, den jag har levt med och haft ledaruppdrag i under 60 år, är Kisa scoutkår. Jag var bara elva år när jag blev patrulledare och även om jag har varit ifrån föreningen under perioder har jag aldrig släppt den.

undefined
Genom åren har Jerker Carlsson varit lite av en folkbildare genom att, via så kallade natur- och kulturguidningar, sprida kunskap om Kindabygdens historia.

Hur ser du på föreningslivets framtid?

– Visst är jag orolig för att vi inte ska ha tillräckligt med människor som är beredda att ta det ideella ansvaret, för mig är det en förutsättning för att vårt samhällsliv ska utvecklas. Samtidigt finns det en så stark kraft i den enskilda människan och det gäller att det finns ledare som kan engagera andra, svarar Carlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!