Bygger om för hundratusentals kronor: "Ökar sĂ€kerheten"

FrÄn och med tisdag stÀnger medborgarkontoret och turistbyrÄn i Kisa helt för besök. "Tanken Àr att vi ska öka sÀkerheten", berÀttar projektledaren Ida HÀrnström.

FrÄn och med tisdag (24:e november) stÀnger kommunhusets reception i Kisa. Anledningen Àr en ombyggnation meddelar projektledare Ida HÀrnström.

FrÄn och med tisdag (24:e november) stÀnger kommunhusets reception i Kisa. Anledningen Àr en ombyggnation meddelar projektledare Ida HÀrnström.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-11-23 12:55

NÀr vi trÀffas utanför kommunhuset, tidigt under mÄndagsförmiddagen, Àr byggprojektet i sin linda. Inventarier rensas ut och personal förbereder för att ombyggnationen ska starta. Under den resterande delen av Äret kommer medborgarkontoret och turistbyrÄn att förses med nya vÀggar, en helt ny foajé för besökare och ett mer vattentÀtt passersystem. Som lokalen Àr uppbyggd i dag kan i princip vem som helst oannonserat kliva in till personalen.

– Ska vi ha ett sĂ€kert kommunhus ska det vara för alla medarbetare. Nu bygger vi om sĂ„ att vi fĂ„r en bestĂ€llningscentral dĂ€r vi tar emot besökarna. LĂ€ngre Ă€n sĂ„ kommer man inte om man inte har ett förbokat besök, förklarar HĂ€rnström.

Hur mycket kostar ombyggnationen?

– Anbudet frĂ„n entreprenören var pĂ„ 255 000 kronor men vi fĂ„r nog rĂ€kna med lite mer Ă€n sĂ„. Det tillkommer alltid fler anpassningar, belysning och innertak till exempel, som man inte kan rĂ€kna med frĂ„n början.

Varför görs det hÀr nu? Har det blivit osÀkrare?

– Generellt sett kanske samhĂ€llet blir alltmer utsatt Ă€ven om vi inte mĂ€rkt av sĂ„na pĂ„tryckningar hĂ€r i Kinda. Vi vill egentligen bara förhĂ„lla oss till de riktlinjer som Myndigheten för samhĂ€llsskydd och beredskap (MSB) har.

undefined
En helt ny bestÀllningscentral som anordnas sÄ att besökarna inte kommer lÀngre in i kommunhuset utan att deras besök registreras.

Enligt teknik- och driftchef Jimmy Bexell Àr kommunhuset ett av fÄ i landet dÀr besökarna kan gÄ rakt in.

– Det Ă€r absolut en nödvĂ€ndig investering för oss. Vi fĂ„r ocksĂ„ bidrag pĂ„ 125 000 kronor frĂ„n MSB, avslutar Bexell.

Totalkostnaden för ombyggnationen lÀr landa pÄ nÄgonstans över 250 000 kronor.
Totalkostnaden för ombyggnationen lÀr landa pÄ nÄgonstans över 250 000 kronor.
Karta: Kommunhuset, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!