Ägarskifte efter 30 Ă„r: "En skrĂ€ckblandad förtjusning"

Han har varit anstĂ€lld vid butiken i ett decennium – med mĂ„lsĂ€ttningen att en dag kunna stĂ„ pĂ„ egna ben. Nu tar Lukas Lindberg över ElbyrĂ„n i Kisa efter Peter Jonasson.

Efter tio Är som anstÀlld tar Lukas Lindberg över rodret vid ElbyrÄn i Kisa efter Peter Jonasson. "Det ska bli hur kul som helst", konstaterar den 28-Äriga Kisakillen.

Efter tio Är som anstÀlld tar Lukas Lindberg över rodret vid ElbyrÄn i Kisa efter Peter Jonasson. "Det ska bli hur kul som helst", konstaterar den 28-Äriga Kisakillen.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-05-05 13:49

PÄ ena baksidan av Stora torget i Kisa stÄr en dörr pÄ vid gavel. Innanför, i elbutikens kulisser, överlÀmnar Peter Jonasson i samma stund en "lycka till"-blomma. Efter 30 Är som egenföretagare kliver han av den verksamhet som hans far, Är 1954, var med och grundade. Han kommer Àven fortsÀttningsvis att vara behjÀlplig med vissa saker, men Lukas Lindberg tar frÄn och med vecka 18 över huvudansvaret.

undefined
Peter Jonasson lÀmnar det företag som hans far, Är 1954, var med och grundade. "Jag kommer att fortsÀtta att vara behjÀlplig, sÄ det dröjer nog ett tag innan det kÀnns pÄ riktigt", konstaterar företagaren.

– Under förra Ă„ret blev jag inlagd pĂ„ lasarettet, jag tvingades till en operation, och det var dĂ„ det hĂ€r generationsskiftet kom lite mer i dager. Jag har jobbat i hela mitt liv, hade aldrig tidigare varit sjukskriven, och det fick mig att fundera. I höst fyller jag 64 Ă„r, sĂ„ det kĂ€nns som att jag kan gĂ„ hem med gott samvete, konstaterar Jonasson och fortsĂ€tter:

– Ingen av mina barn Ă€r speciellt sugen pĂ„ att ta över sĂ„ jag Ă€r jĂ€ttetacksam att butiken fĂ„r möjlighet att leva kvar. Det Ă€r viktigt för bygden att butikerna och servicen finns och framtiden kĂ€nns hoppfull för Kisas handel.

Hur har de hÀr 30 Ären gÄtt för dig?

– Det har aldrig varit nĂ„gra bekymmer att fĂ„ butiken att gĂ„ runt men visst var det kĂ€mpigt nĂ€r jag började för 30 Ă„r sedan. Det var en stor ryggsĂ€ck som jag fick med mig, med rĂ€ntor och sĂ„ vidare. Samtidigt har vi alltid lyckats att visa svarta siffror i bokslutet.

undefined
Peter Jonasson anstÀllde Lukas Lindberg för tio Är sedan. Nu lÀmnar han över företaget i hans hÀnder.

För Kisakillen Lukas Lindberg innebÀr Àgarskiftet inga radikala förÀndringar. Arbetsplatsen kÀnner han vÀl till.

– Jag har ju kĂ€nt och haft ett ansvar under lĂ„ng tid men det hĂ€r blir naturligtvis ytterligare ett steg. Det Ă€r en skrĂ€ckblandad förtjusning. Jag vill ju inte göra Peter besviken och för Kisas skull vill jag att butiken ska leva vidare – det Ă€r den största moroten, sĂ€ger Lindberg.

Vad behöver du göra för att lyckas framÄt?

– Det Ă€r att fortsĂ€tta moderniseringen, med webbshopen och hela den biten. Vi mĂ„ste ocksĂ„ hĂ€nga med och förĂ€ndra vĂ„rt utbud, och det Ă€r ju en stĂ€ndig utveckling. Samtidigt tĂ€nker jag inte göra nĂ„gra jĂ€tteförĂ€ndringar. Jag har verkligen fĂ„tt vara med och utveckla butiken till vad den Ă€r i dag, svarar Lindberg.

undefined
Efter en snabb bildtagning springer Lukas Lindberg in i butiken som han numera Àger. "SkrÀckblandad förtjusning", sÀger han.

Redan frÄn dag ett valde den nya Àgaren att nyanstÀlla. Han har ocksÄ startat ett helt eget bolag.

– Visst Ă€r det en stor ekonomisk satsning för mig men det hĂ€r har jag haft i bakhuvudet och hoppats pĂ„ sĂ„ lĂ€nge. Det ska bli hur kul som helst, konstaterar Lindberg.

Karta: ElbyrÄn, Kisa
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!