Blixten förstörde familjens hem

Helgens åskoväder ställde inte bara till det för Räddningstjänsten och vissa markägare, utan kastade omkring tillvaron även för familjer som är hemma och känner trygghet medan regnet slår mot rutorna och mullret från åskan hörs i fjärran.

Några av de produkter som slogs i spillror.

Några av de produkter som slogs i spillror.

Foto: Morgan Karlsson

Kisa2018-07-31 15:15

Det var under lördagens kraftiga skyfall som familjen Karlsson skulle ut och känna på det exotiska regnet tillsammans med barnen.

– Maken sade "Är det så bra att gå ut när åskan går", fast vi gick ut på altanen och efter kanske tio sekunder så smäller det bara till. Vi såg ett mycket starkt ljusklot som slog mellan järnstaketet och ett annat träd som stod intill, berättar Rebecca Karlsson.

Tallen en bit bort vittnar om blixtnedslaget och från detta träd går det uppslitna fåror mot det järnstaket som gränsar mot tomten. Det ser mer ut som om vildsvinen har varit här och bökat ifrån trädet och in mot trädgården.

– Efter att ha sett blixtnedslaget och hört smällen så vänder jag mig om och ser röken från vardagsrummet. Jag befarar det värsta och rusar in för att kolla. Då jag gillar teknik så är det mesta i huset moderniserat och styrs via olika tekniska prylar. Det var nu några av dessa produkter som åstadkom röken. Kablage och kontakter hade förvandlats till brända och sönderslagna bitar. Det var sönderslitna och svartbrända kontakter och förgreningsdosor, modem med mera. Jag hade hunnit dra ur en del kontakter innan, men strömspiken verkar ha gått genom husets nätverk och träffat de anslutna komponenterna, berättar Jakob Karlsson.

– I dagsläget har vi ännu inte hunnit se över allt, dock så har vi märkt att diskmaskinen tillhör samlingen av trasiga produkter, fortsätter paret. Detta kommer säkerligen bli en lång process innan allt är genomsökt och anmält till försäkringsbolaget. I vardagsrummet befann sig också ena sonen och han fick några brännmärken på ena foten, fortsätter paret.

– Vi har bott här i huset i två år och känt oss trygga. Även om vi bor högt så har tanken varit att något sådant här inte kan drabba oss så hårt då Bergdalagatans område ligger ytterligare några meter över oss, fast så fel man hade. Det var en chockartad händelse som vi nu diskuterar och delar med våra grannar. Nu i efterhand så kommer tankarna på vad som kunde ha hänt i värsta fall.

– För oss alla var de där sekunderna i det tropiska regnet verkligen en stark upplevelse. Vilka krafter man kom i närheten av, avslutar paret Rebecca och Jakob Karlsson då de visar trädet, staketet och fårorna i marken.

Här stod familjen och såg blixtnedslaget och röken från vardagsrummet.
Här stod familjen och såg blixtnedslaget och röken från vardagsrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om