Ny förskola ska ersätta fuktskadade Tornhagen

Det ser ut som om Tornhagens förskola ska rivas. Istället ska en ny, stor förskola byggas. Det blir den enda kommunala förskoleverksamheten i Kisa.

Bildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden beslutade innan jul att förorda en rivning av Tornhagens förskola. Att riva den befintliga byggnaden "skulle innebära ett säkerställande av framtida förskoledrift i Kisa med bland annat en fullgod arbetsmiljö", står det i respektive nämnds protokoll.

Bildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden beslutade innan jul att förorda en rivning av Tornhagens förskola. Att riva den befintliga byggnaden "skulle innebära ett säkerställande av framtida förskoledrift i Kisa med bland annat en fullgod arbetsmiljö", står det i respektive nämnds protokoll.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Kisa2022-12-30 05:00

Det tog sin tid, men efter att ha stötts och blötts i kommunens korridorer har både bildnings-och samhällsbyggnadsnämnden kommit fram till att gå vidare med alternativet att riva befintliga lokaler och satsa på nybygge.

undefined
Bildningsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden beslutade innan jul att förorda en rivning av Tornhagens förskola. Att riva den befintliga byggnaden "skulle innebära ett säkerställande av framtida förskoledrift i Kisa med bland annat en fullgod arbetsmiljö", står det i respektive nämnds protokoll.

Enligt kommunsekreterare Johan Sandell tas ett beslut i kommunfullmäktige under våren, tidigast i februari.

I augusti 2022 konstaterades omfattande fukt- och mögel-skador i stora delar av förskolans lokaler.

Först lutade det mot en renovering, men i september lade Conny Forsberg (S) fram ett förslag i kommunstyrelsen.

Han tyckte att man skulle vänta med att renovera och undersöka om det inte var bättre att bygga en helt ny förskola.

Så ser det nu ut att bli. Om planerna inte fastnar i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige kommer det att bli en stor förskola för 140–160 barn.

Carina Selhammar är en av pedagogerna på Tornhagen.

undefined
Carina Selhammar, en av pedagogerna på Tornhagens förskola, hoppas att hon tillsammans med sina kollegor får vara med och tycka till om hur den nya förskolan ska se ut.

Hon välkomnar beslutet.

– Det känns väldigt bra. Vi hoppas på en stor, fin och ny förskola.

Enligt Carina har förskolepersonalen fått indikationer på att de ska få vara med och bestämma hur den nya förskolan ska se ut.

– Sen vet vi inte hur mycket. Vi hade ett möte med förvaltningschefen innan hon skulle presentera förslaget för bildnings- och samhällsbyggnadsnämnden. Då tolkade vi det som att vi kommer att få vara med.

Rektor Susanne Andersson är överväldigad av glädje:

 – Jag sa bara "Yes! Yippie!" Det är det här som jag har velat.

Men hon försöker ha is i magen:

– Vi ropar inte hej innan vi ser att vi är där. 

undefined
Susanne Andersson, rektor för Tornhagens förskola i Kisa, är överväldigad av glädje. Men hon har is i magen. "VI ropar inte hej innan vi ser att vi är där."

Eva Holm, förvaltningschef på bildningsförvaltningen påpekar att det beslutet är ett inriktningsbeslut, fattat av nämnderna.

– Det betyder att de har fattat ett beslut att det här är vad man förordar. Sen ska detta tas vidare till kommunstyrelsen och slutligen beslutas om i kommunfullmäktige.

Hur kom man fram till att det här var det bästa alternativet?

– Därför att man har tittat på de olika konsekvenser de olika alternativen kan ge. Där uppfattade man att det här alternativet gav det bästa resultatet med den minsta osäkerheten och den bästa miljön för både barn och personal.

Man var ju tidigare inne på att renovera. Vad var det som gjorde att man lämnade de planerna och gick vidare med rivningsplanerna istället?

– Exakt samma svar som du precis fick. Det ger alltså den bästa arbetsmiljön och den minsta osäkerheten. När man renoverar finns det alltid ett visst mått utav osäkerhet som gör att man kan falla tillbaka i gamla saker som bubblar upp igen och så, så det här är en bedömning som man har gjort.

Men visste man inte det här innan, att det fanns risk för att om man renoverade så skulle man kunna hamna i samma problematik igen?

– Men man har ju inte fattat något annat beslut förut. Det här är det första beslut man fattar.

Eva Holm är nöjd med inriktningsbeslutet.

– Det här är någonting som förskolorna i Kisa behöver.

undefined
Eva Holm hoppas att inriktningsbeslutet inte stöter på patrull i kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige. "Vi har inte fått några sådana indikationer. Det är företrädare för samtliga partier i samhällsbyggnadsnämnden och bildningsnämnden som också sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige, så jag utgår från att man har förankrat besluten i sina partigrupper. Jag hoppas verkligen inte att händer någonting oväntat."

Även Conny Forsberg ser positivt på beskedet.

– Det är precis vad vårt parti förespråkar, så det är vi nöjda med.

Han säger att man från politikens sida har ett långsiktigt perspektiv.

– Vi tror att detta är det bästa för Kisa och Kinda.

undefined
Conny Forsberg (S) tycker att det en bra idé att riva Tornhagens förskola och bygga en ny. "Det är det bästa för Kisa och Kinda."

Olliver Norén är kommunens fastighetsansvarig på Kinda kommun. Han tycker att det är skönt att det finns en stor enighet mellan de främst berörda nämnderna.

– Ärendet flöt igenom ganska enkelt. Det fanns en stor politiskt enighet. När det finns en enighet och vi jobbar tillsammans över förvaltningsgränserna finns det väldigt goda möjligheter att det här faktiskt kan bli av och att det kan utföras på ett bra sätt. Det ser jag som någonting väldigt positivt.

Under hösten har samhällsbyggnads- och bildningsförvaltningen arbetat tillsammans över förvaltningsgränserna för att ta fram gemensamma underlag och fått förståelse för varandras perspektiv, betonar Olliver Norén.

– Det känner vi oss nöjda med och är stolta över.

Det förslag till beslut som förvaltningarna lämnat till nämnderna är en sammanvägning av hårda och mjuka värden, menar han. 

– Det här bedömdes vara den bästa långsiktiga lösning för barn och personal. 

Även andra faktorer som integration och andra mjuka värden har spelat stor roll. 

Olliver Norén påpekar att en ny större förskola skulle medföra möjligheter till samordningsvinster, men också en rad mjuka värden till följd av detta.

– Arbetsmiljö, integration och andra parametrar ansågs viktigare än det som var billigast för plånboken.

undefined
Olliver Norén, fastighetsansvarig på Kinda kommun, menar att det finns en stor politisk enighet bakom inriktningsbeslutet att riva Tornhagens förskola.
Förskolan Tornhagen

Under hösten kunde man konstatera omfattande fukt- och mögelskador i stora delar av förskolan.

Barn och personal evakuerades till andra lokaler.

När rapporten om fuktskadan var klar verkade det först som om förskolan skulle renoveras.

Men efter ett förslag från Conny Forsberg (S) sköts beslutet upp.

Conny Forsbergs förlag gick ut på att man skulle undersöka om det istället inte var bättre att bygga en helt ny förskola.

Enligt Forsberg har Tornhagens förskola länge haft problem med mögel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!