Avgår i protest - "Har inte tagits på fullt allvar"

Kommunrevisionens ordförande Björn Hoflund (M) lämnar sitt uppdrag, och därmed Kindapolitiken, i protest. "De har inte tagit vår utredning på fullt allvar", konstaterar han.

Björn Hoflund (M) (längst till vänster), kommunrevisionens ordförande, lämnar sitt uppdrag och Kindapolitiken i protest. Anledningen är den granskningen av politikerarvoden.

Björn Hoflund (M) (längst till vänster), kommunrevisionens ordförande, lämnar sitt uppdrag och Kindapolitiken i protest. Anledningen är den granskningen av politikerarvoden.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-01-04 08:00

Under 2019 överskreds Kinda kommuns budget för politikerarvoden med 1,5 miljoner kronor. Kommunrevisionen initierade därför en fördjupad granskning och under våren 2020 kunde Hoflund och hans ledamöter presentera ett resultat som pekade på en rad felaktigheter - främst kopplade till kommunstyrelsens (KS) vice ordförande Lars Karlsson (L). En återbetalningsplan upprättades och en parlamentarisk grupp tillsattes för att utreda reglementet. Dessa åtgärder är inte tillräckliga menar Hoflund - som nu demonstrativt lämnar sitt uppdrag.

– Huvudmotivet för min avsägelse är att revisionen ens behövt göra en utredning av den här karaktären, att vi behövt lägga en så stor del av årsbudgeten för att gå till botten med en sån här fråga, förklarar Hoflund och fortsätter:

– När vi väl gjort det tar man inte heller utredningen på fullt allvar och genomför inte några av de förslag på åtgärder som vi har framfört. I princip har det inte fattats några beslut utifrån de felaktigheter som vi har lyft fram.

undefined
"Jag har trott att jag har gjort rätt, kommunkansliet likaså, ända tills vi uppdagade det här", sa Lars Karlsson (L) när de felaktiga arvodesutbetalningarna avslöjades.

Hoflund menar att "de mest allvarliga felaktigheterna", alltså de som berör arvodesutbetalningarna till politikern Lars Karlsson, har lämnats utan acceptabla åtgärder. Enligt honom bör KS, som är ansvariga för uppföljningen, fortsatt granska den årsinkomst som Lars Karlsson lämnat in som grund för förlorad arbetsinkomst samt de utbetalningar som har gjorts av en stor mängd förrättningar.

– Vi uppmärksammade KS om behovet av ytterligare kontroll och eventuellt fler återbetalningar - och de reagerade kraftigt. Redan då borde initiativ tagits till att antingen besluta om att avsluta ärendet eller undersöka felaktigheterna vidare och dessutom inkludera lagligheten i de underlag som ligger till grund för utbetalningarna, menar Hoflund.

undefined
Förrättningar är enkelt sagt ett arvode och ersättning som en politiker kan få för sammanträden eller andra uppdrag som ligger utanför den politiska post som denne får årsarvode för.

En annan aspekt som bidrar till att Hoflund lämnar sitt uppdrag är att politikerna, genom budgeten för 2021, beslutat att minska revisionens ekonomiska ramar med 200 000 kronor.

– Det hade varit en sak om vi inte hade behövt att göra den här typen av utredningar men det här får en att tänka tanken att politikerna vill begränsa revisionens förmåga att följa upp och granska.

Vad hoppas du att din protest ska leda till?

– Att det ska genomföras några former av åtgärder som följd av utredningen - och att den här typen av felaktigheter inte ska behöva ske igen, avslutar Hoflund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!