Villatomter finns - hyresrätter saknas

Det finns 84 byggnadsklara villatomter i Kinda kommun. Ingen av dem ligger i centralorten Kisa.

Möjligheterna att hitta en villatomt i Kinda är goda. Däremot är utbudet av hyres- och bostadsrätter begränsat.

Möjligheterna att hitta en villatomt i Kinda är goda. Däremot är utbudet av hyres- och bostadsrätter begränsat.

Foto: Torbjörn Lindqvist

KINDA2018-06-21 05:00

– Generellt sett är det inte brist på möjligheter till en villa, säger Tommy Johansson, tillförordnad samhällsbyggnadschef i Kinda kommun.

Tomtpriserna ligger på mellan 60 000 kronor till 715 000 kronor.

Huvuddelen av tomterna är belägna i Rimforsa. De flesta i områdena Björkliden och Södra Krågedal, men det finns även plats för villadrömmar vid Rimforsa strand och Håkantorp.

Så gott som alla villatomter i Kinda ägs av privata företag. Den enda kommunägda tomten ligger på Södra Västerliden i Rimforsa.

I södra delen av Kinda står 24 tomter till förfogande. Sju stycken vid inloppet till småbåtshamnen i Horn, vilka kräver en ny detaljplan, och 17 vid området Fågelsrum mellan Horn och Hycklinge.

Björkfors kan erbjuda fyra tomter medan utbudet är lika med noll i Kisa. Visserligen är åtta villatomter vid Granliden detaljplanelagda, men inte exploaterade.

Och det lär de heller inte bli inom den närmaste framtiden, enligt kommunalrådet hans Måhagen (S).

– Det avbröts för ett antal år sedan när det inte fanns någon efterfrågan. Dessutom skulle det bli dyrt att etablera infrastruktur i området.

I stället pekas ett kommunägt område ut nordväst om villabebyggelsen vid Plantgatan.

Dels med tanke på närheten till skolor och förskolor, dels för att det finns infrastruktur i form av gator och ledningsnät i direkt anslutning till området.

Trots tillgången står ett 50-tal personer i kö för att få en villatomt i Kinda.

När det gäller utbudet av hyres- och bostadsrätter är läget mer bekymmersamt. Här finns dock långt framskridna planer på 100 nya bostäder på nuvarande Åsundavallen i Rimforsa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!