Villaägare JO-anmäler Itsam

En villaägare i Kisa har JO-anmält Itsam. Det hela började med att fyra tomtstolpar grävdes bort för drygt ett år sedan och det har följts av en lång process mellan villaägaren och Itsam.

En villaägare i Kisa har JO-anmält Itsam

En villaägare i Kisa har JO-anmält Itsam

Foto: Michael Nordin

KISA2018-10-16 08:00

I samband med grävarbete för fiber i Kisa samhälle i slutet av augusti förra året grävdes fyra tomtstolpar bort för en villaägare i Kisa. Enligt Kinda kommun så är det kommunalförbundet Itsam som är ansvarig för att återställa skador som uppkommer i samband med bredbandsutbyggnad. Nu riktar villaägaren kritik mot Itsam och har gjort en JO-anmälan.

– Sedan början av september förra året har jag försökt få gränsmarkeringarna återställda men det har blivit en lång process med otydliga svar och avsaknad av agerande från Itsams projektledare, skriver villaägaren i anmälan.

Återställandet som rör mark ska, för att vara juridiskt bindande, utföras av Lantmäteriet.

– Itsams projektledare har under året som gått upprepande gånger meddelat mig att han kontaktat Lantmäteriet och inväntar svar från dem. Ingenting hände dock och jag fick aldrig något klart och tydliga svar på om en anmälan om "särskild gränsutmärkning" var inlämnade eller ej, skriver villaägaren.

Den 22 september i år begärde villaägaren ut samtliga handlingar i ärendet från Itsam. Villaägaren fick ett svar från Itsam att man mottagit begäran och att handlingarna skulle utlämnas så fort som möjligt. Den 28 september skickade villaägaren en påminnelse. Den 1 oktober meddelade projektledaren på Itsam att all dokumentation skulle lämnas ut till dagen därpå senast klockan 12.00.

– Jag besökte Itsams kontor den 2 oktober men någon dokumentation fanns inte att tillgå, skriver villaägaren.

Den 3 oktober skickade villaägaren en ny påminnelse om sin begäran.

Den 8 oktober besökte villaägaren Itsams kontor på nytt:

– Då fick jag klart för mig att min inlämnade felanmälan om de olagligt bortgrävda gränsmarkeringarna aldrig hade registrerats som ett ärende. Svaret jag då fick av projektledaren var att min felanmälan inte var att betrakta som en allmän fråga och därför inte behövde registreras. Det enda som hade diarieförts var min egen begäran att få ut samtliga handlingar.

Den 8 oktober överlämnande projektledaren ett tjockt kuvert till villaägaren.

– Det var i huvudsak den e-post-korrespondens jag själv haft med honom under ett drygt ett år. Under vecka 39, ska enligt projektledaren, en anmälan skickats till Lantmäteriet, vid kontroll finns inget ärende inlämnat. Min anmälan till JO riktar sig mot både Itsam och projektledaren, avslutar villaägaren.

Vi har sökt både projektledaren och förbundsdirektör Mattias Bly för en kommentar men utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!