Varm sommar påverkar älgstammen

Om drygt tre veckor börjar älgjakten. Nu rekommenderar Länsstyrelsen i Östergötland att samtliga kalvar som kan fällas bör fällas. Orsaken är den varma sommaren.

Länsstyrelsen I Östergötland rekomenderar inför årets älgjakt att samtliga älgkalvar som kan fällas bör fällas

Länsstyrelsen I Östergötland rekomenderar inför årets älgjakt att samtliga älgkalvar som kan fällas bör fällas

Foto: Lars-Göran Bexell

KINDA/YDRE2018-09-20 21:00

Under våren och sommaren har fodertillgångarna för älgstammen varit bristfällig och av sämre kvalitet än vanligt. Därför förväntas kalvarna vara färre och väga mindre eftersom de inte har fått tillräcklig näring av kon varken innan eller efter födsel.

– Under sommaren och hösten ska älgarna äta upp sig inför vintern. Men många av älgarna, framför allt kor med kalvar, kämpar förmodligen med att återhämta sig efter den tuffa och varma sommaren, säger Emil Brangenfeldt, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Östergötland.

Östergötland har under många år haft ökande klövviltspopulationer, vilket orsakat en ohållbar konkurrens om fodret där älgen nästan alltid blir den största förloraren.

I vinter spås tillgångarna på bärris, som är en basföda för älgen, vara mindre än vanligt vilket kan påverka konditionen på djuren än mer negativt och mest utsatta är då älgkalvarna.

– Älgkorna är helt enkelt i för dålig kondition för att gå i brunst efter en torr sommar. Speciellt om de fött upp kalvar, vilket får följder året efter med utebliven avkomma. Älgkalvarna med en dålig start kommer heller inte att bidra till förvaltningen av en kvalitativ älgstam, säger Emil Brangenhed.

Länsstyrelsen i Östergötland rekommenderar inför årets älgjakt att samtliga älgkalvar som kan fällas bör fällas och att eventuella regler inom älgskötselområden gällande avskjutning på älgkalv helt tas bort.

Lars-Göran Bexell

lars-goran.bexell@vtkp.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!